Muž zaútočil nožom v mene ISISFlickr/ Hákon Sigurðarson
StoryEditor

Muž v Sydney dobodal okoloidúceho, vraj sa inšpiroval islamistami

13.09.2016, 11:20
Autor:
ČTKČTK
Dvadsaťdvaročný muž zo Sydney bol v nedeľu obvinený zo spáchania teroristického útoku a pokusu o vraždu.

Podľa polície sa Ihsas Khan zrejme inšpiroval Islamským štátom (IS), keď v sobotu na predmestí Sydney opakovane bodol svoju obeť na ulici. Súd ho v nedeľu odmietol prepustiť na kauciu a prvé súdne konanie zvolal na stredu. Ak bude usvedčený, hrozí Khanovi podľa austrálskych médií až doživotný trest.

V sobotu popoludní dobodal v parku päťdesiatdeväť-ročného Wayneho Greenhalga a spôsobil mu ťažké poranenia. Obeti sa napriek tomu podarilo dostať sa do blízkeho holičstva, kde privolali pomoc.

Khan a obeť boli z rovnakej štvrte, ale nepoznali sa. Polícia sa napriek tomu domnieva, že čin bol naplánovaný a že Khan chcel možno k miestu prilákať policajtov a zaútočiť na nich. Polícii bol známy ako muž vyznávajúci extrémistické názory, ale nie ako člen teroristickej organizácie.

„Vieme, že táto osoba vyznáva extrémistické postoje, ku ktorým ho inšpiroval ISIS,“ uviedla policajtka Catherine Burnová. Povedala tiež, že policajti už zasahovali niekoľkokrát v prípadoch, ktoré sa týkali Khana, a že bol známy svojim podivným správaním.

Greenhalga, ktorý je otcom troch detí, previezol do nemocnice vrtuľník a po operácii bol jeho stav stabilizovaný.

Austrálska polícia dáva prípad do súvislosti s výzvou, v ktorej IS pred týždňom oslovil svojich stúpencov na celom svete s požiadavkou páchať útoky jednotlivo. Medzi "odporúčanými" miestami útokov bola aj opera v Sydney a pláž Bondi pri Sydney.

Khanovo bydlisko po útoku prehľadala protiteroristická polícia a dospela k záveru, že išlo o plánovaný čin inšpirovaný IS. „Ide o novú tvár terorizmu, ktorej čelíme,“ oznámila na to Burnová.

01 - Modified: 2024-04-19 16:09:59 - Feat.: - Title: V austrálskom Torresovom prielive zabil krokodíl 16-ročného chlapca 02 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 03 - Modified: 2024-04-17 12:08:19 - Feat.: - Title: Veľkú koralovú bariéru pri Austrálii zasiahlo rekordné blednutie. Dôvodom sú vysoké teploty 04 - Modified: 2024-04-17 08:13:38 - Feat.: - Title: Austrália má novú obrannú stratégiu, zameria sa na nátlakovú taktiku Číny. Varuje pred konfliktom v regióne 05 - Modified: 2024-04-16 04:48:26 - Feat.: - Title: Austrálska polícia označila útok nožom v chráme pri Sydney za teroristický čin
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:11