Donald TrumpReuters
StoryEditor

Politico: Európania majú dôvody, prečo si priať Trumpa na čele USA

21.09.2016, 13:44
Autor:
ČTKČTK
Publicistický server Politico vyzdvihol hneď niekoľko závažných dôvodov.

Niektorí Európania majú dôvod priať si, aby prezidentské voľby v Spojených štátoch vyhral Donald Trump. Ako dnes napísal publicistický server Politico, umožnilo by to napríklad zrušiť dohodu o voľnom obchode medzi oboma stranami a súbežne obmedziť vplyv amerických spoločností z Wall Streetu.

Vznikli by tiež podmienky na to, aby Európska únia začala budovať svoju armádu. Ďalším dôvodom je nádej, že sa Európa zbaví dohľadu USA v rámci spolupráce tajných služieb. A ako piaty dôvod označil server Politico škodoradosť, ktorú by z Trumpovho zvolenia Európania mali.

Ako sa vyjednávania o dohode o voľnom obchode preťahujú, dvíha sa proti nim v Európskej únii stále väčší odpor. Mnohí jej odporcovia v nej vidia trójskeho koňa amerických firiem, aby mali na starom kontinente ešte väčší vplyv. Naopak obmedzenie tohto vplyvu vítajú niektoré európske vyššie vrstvy, ľavičiari a populisti, ktorých spájajú antiamerické nálady. Zvolenie Trumpa by tak pochovalo poslednú nádej na vyjednanie dohody o voľnom obchode, pretože newyorský realitný magnát ju tiež odmieta s tvrdením, že ohrozuje záujmy amerických pracujúcich.

Vznik európskej armády sa vzhľadom k bezpečnostným zárukám vojensky úplne nadradených Spojených štátov, ktoré pokrývajú 75 percent rozpočtu NATO, doteraz odsúval. Trumpovo znechutenie nad úplnou európsku závislosťou na americkej vojenskej moci a jeho ochota ponechať Európanov ich osudu tak môžu situáciu rýchlo zmeniť. Obzvlášť keď len málo Európanov by si Trumpa prialo za vrchného veliteľa. Nemecko a Francúzsko už dali najavo, že sú pripravené vznik európskej armády urýchliť.

Ďalšou trecou plochou medzi EÚ a USA je spolupráca v oblasti tajných služieb, ktorú skomplikovalo prevalenie informácií, že Američania sledujú elektronickú a telefonickú komunikáciu Európanov, vrátane ich najvyšších politikov. Vyzradil to bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden, ktorý by podľa Trumpa mal byť popravený, ale ktorý je pre európsku mládež hrdinom. Trumpovo víťazstvo by bolo vítanou správou pre odporcov spolupráce tajných služieb.

Najmocnejšou hybnou silou tajnej nádeje časti Európy na Trumpovo víťazstvo je ale jednoducho škodoradosť. Väčšina Európanov nikdy nebrala tvrdenia o výnimočnosti USA vážne. A napriek tomu boli po desiatky rokov vystavení americkým tvrdením o morálnej prevahe USA, a o tom, že Spojené štáty nielenže oslobodili Európu od fašizmu, ale aj z pazúrov komunizmu. Zvolenie Trumpa za prezidenta by podľa nemalého počtu Európanov ukázalo, že USA sa naozaj od Európy nijako nelíšia. A že sú rovnako nefunkčné, vystavené najnižším pudom a náchylné veriť falošným sľubom demagógov, uzatvára Politico.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:38