TASR/AP
StoryEditor

Číňania sfušovali opravu slávneho múru. Veľkolepý skvost zaliali betónom

23.09.2016, 14:40
Rekonštrukcia jedného z úsekov Veľkého čínskeho múru skončila fiaskom.

Schátraná časť majestátneho opevnenia prišla o zvyšky cimburia, robotníci vrchol múru zarovnali a vyplnili ju betónom. Miestni sa teraz sťažujú na odliv turistov. Ruiny múru priťahovali maliarov a fotografov, tí sa však "opravenému" úseku oblúkom vyhýbajú.

Neodborný pokus o opravu jedného z odľahlých a schátraných úsekov Veľkého čínskeho múru začal už v roku 2014. Rekonštrukciu nariadili úrady v okrese Suej-čung, ktorý leží asi 300 kilometrov východne od Pekingu. Úradníci sa báli o bezpečnosť ľudí. Táto časť opevnenia je síce pre verejnosť neprístupná, turistov napriek tomu lákala. Pri návšteve im hrozilo vážne zranenie od padajúceho kamenia.

"Pokus o rekonštrukciu dopadol veľmi zle"

Robotníci si však s rekonštrukciou pamiatky zaradenej na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO nevedeli rady, na dôkladnú opravu navyše zrejme nemali ani prostriedky.

Pod ich rukami nakoniec zo schátraného opevnenia zmizli posledné zvyšky cimburia a nahradila ich jednoliata plocha spevnená bielym betónom.

"Pokus o rekonštrukciu dopadol veľmi zle. Narušil pôvodný vzhľad Veľkého čínskeho múru a zobral ľuďom časť ich histórie. Miestna vláda mala síce dobré úmysly a snažila sa kamennú stenu obnoviť, ale výsledok je presne opačný," uviedol pre televíziu CNN Tung Jao-chuej, zástupca riaditeľa čínskej Spoločnosti pre Veľký čínsky múr.

"Moji hostia sa tiež sťažujú. Mnohí z nich sú nadšenci fotografovania alebo študenti výtvarného umenia. Sem sa už nikdy nevrátia," povedala magazínu Time 60-ročná pani Jü, ktorá neďaleko múrov prevádzkuje malý penzión.

Pri oprave museli použiť ryžu

Nečakaný výsledok rekonštrukcie niektorým Číňanom pripomenul plány, ktoré mala s Veľkým čínskym múrom v tridsiatych rokoch vtedajšia vláda. Urbanisti nacionalistického Kuomintangu zvažovali, že by sa opevnenie dalo prestavať na diaľnicu. Peking by ľahko prepojila s provinciami Kan-su, Šen-si a Šan-si.
Z úvah nakoniec zišlo. Novo zarovnaný povrch múru však podľa niektorých kritikov viac ako čokoľvek iné pripomína práve cestu. Tung Jao-chuej považuje sfušovanú rekonštrukciu za jasný signál, že by sa o údržbu najväčšej stavby, ktorú kedy ľudstvo vytvorilo, mala dôsledne starať centrálna vláda v Pekingu.

Nemožno totiž povedať, že by Číňania údržbu svojho historického dedičstva všeobecne zanedbávali. Keď napríklad polmiliónové mesto Si-čchang tento rok na jar rekonštruovalo staré mestské hradby, pamiatkari robotníkom nariadili dôsledne lipnúť na pôvodných stavebných postupoch z doby pred tisíckami rokov. Ako spojivo museli použiť 50 ton ryže, ktorú rozvarili v kotloch priamo pod hradbami.

Veľký čínsky múr nechala v podobe, akú poznajú dnešní turisti, vybudovať dynastia Ming. Výstavba opevnenia, ktoré aj s odbočkami dosahuje dĺžku bezmála 8 900 kilometrov, prebiehala od 14. až do 17. storočia. Na niektorých miestach je prerušená, inde sa naopak tiahne hneď v niekoľkých líniách. Podobné opevnenia budovali aj ďalšie čínskej dynastie, často však len z dreva či hliny.

Čínu mal múr chrániť najmä pred kočovnými nájazdníkmi zo susedného Mongolska. Súčasťou múru boli aj hliadkové veže, zbrojnice a kasárne. Ich posádky sa na diaľku dorozumievali dymovými signálmi.

Na zozname svetového dedičstva UNESCO figuruje od roku 1987, o dvadsať rokov neskôr bola v celosvetovej ankete vybraná medzi sedem novodobých divov sveta. Časť múru Číňania reštaurovali a otvorili turistom, v odľahlých oblastiach však chátra a miestni ho často rozoberajú ako stavebný materiál.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 15:36