Rodrigo DuterteReuters
StoryEditor

Narkovojna na Filipínach má tisíce obetí, polícia má "povolenie vraždiť"

25.09.2016, 12:00
Za tri mesiace zavraždili policajti s posvätením vlády okolo troch tisíc ľudí.

Od nástupu Rodriga Duterta do úradu prezidenta Filipín začala v uliciach vojna proti zločincom zapojeným do drogového biznisu. Ľudskoprávne organizácie volajú po zastavení rozsudkov smrti bez súdu. Duterte je však presvedčený o správnosti svojich krokov.

Vraždy bez obmedzenia a strachu z následkov

Guľky preleteli telom a muž sa zviezol k zemi v temnej časti prístavu Manily a zostal ležať. Krv vytvorila kaluž okolo tela a polícia vyhlásila Francisca Santiaga jr. za mŕtveho, ďalšiu obeť vojny, ktorú vedie vláda proti drogovým dílerom. Akonáhle však dorazili na miesto reportéri, začal sa Santiago s niekoľkými strelnými ranami naraz hýbať.

Jeho nohy sa začali šklbať a za chvíľu už 28-ročný muž sedel, opieral sa chrbtom o auto a zakrvavené ruky mal vo vzduchu. V okamihu ho obklopili policajti s vytasenými zbraňami. Potom však muža naložili a odviezli do nemocnice.

Santiago sa v nemocnici zveril reportérom z al-Džazíra, že jeho "zmŕtvychvstanie" nebol žiadny zázrak, ale taktika, ako zmiasť políciu a udržať sa nažive. Postrelený 57 ročný Filipínec obvinil políciu, že sa ho pokúsila zabiť. Hodinu tak predstieral, že je mŕtvy, aby svoju prácu nedokončili. Dúfal, že nezomrie, než na miesto príde ktokoľvek iný, než polícia.

Správa polície však hovorí niečo iné. Policajti nepopierajú, že Santiaga postrelili, ale zásah bol podľa nich oprávnený. Muž vraj predal maskovanému policajtovi metamfetamín a strhla sa prestrelka.

"Keby to bola poprava, strelec by podozrivého dokončil. Viete čo to znamená? To znamená streliť niekoho do hlavy," povedal bez obalu policajný vyšetrovateľ Roy Candelaria.

V krajine panuje otvorená drogová vojna a podľa neziskových organizácií má polícia posvätenie od prezidenta Rodriga Duterta vraždiť bez obmedzenia a strachu z následkov. "Ak podozrivý vytiahne zbraň, zabite ho. Ak nie, zabite ho rovnako," radil vraj Duterte policajtom.

Od jeho tohtoročného nástupu do úradu bolo v krajine zavraždených vyše tritisíc ľudí, čo je priemerne 44 na deň. Podľa policajných štatistík zavraždili policajti pri operáciách 1506 drogovo závislých alebo dílerov, pričom ďalších 1571 vrážd sa prešetruje.

Santiago popiera, že by kedy predával drogy alebo mal pri sebe zbraň. Podľa Duterteho však stačí k vražde podozrenie. Už v roku 2009 sa nechal počuť, že "podozriví sú legitímnym cieľom pre vraždu".

Duterte ukazuje svetu vztýčený prostredník

Tlač začala filipínskeho štátnika prezývať Punisher (Trestač) a medzinárodné spoločenstvo apeluje, aby zastavil svoju krvavú politiku. Keď však americký prezident Barack Obama vyjadril obavy nad dodržiavaním ľudských práv na Filipínach, Duterte nešetril nadávkami. "Musíš mať rešpekt. Nemôžeš len tak páliť otázky a vyhlásenia. Putang ina (zkurvysyn, poz. red.), preklínam ťa," povedal. Obama s ním následne zrušil naplánovanú schôdzku.

Drogovú vojnu, ktorú Duterte na Filipínach vedie, odsúdila aj Európska únia. Prezident však pre europoslanca mal podobne ostrú odpoveď. "Čítal som odsúdenie EÚ voči mne. Hovorím im, ,choďte do ri..'. Robíte to preto, aby ste odčinili vlastné hriechy," hromžil podľa tamojších médií Duterte pred vládnymi úradníkmi v meste Davao a ilustratívne pritom zdvihol prostredník.

Ďalej pritom povzbudzuje políciu k vyhľadávaniu a trestaniu drogových bossov mimosúdne. Podľa reportáže stanice BBC si bezpečnostné zložky najímajú zabijakov, aby strieľali po všetkých, ktorých podozrievajú zo zapojenia do drogového biznisu.

Jednotky zabijakov podľa neziskovej organizácie Human Rights Watch fungovali v krajine už skôr a niektoré priamo pod velením Duterteho. Organizácia skúmala vraždy v rokoch 2007 a 2008 a objavila priame väzby vražedných kománd na vládu i políciu. Komandá sa pritom podľa ich správy z roku 2009 neštítila vraždiť aj mladistvých pod 14 rokov.

Duterte vždy popieral, že by komandá existovali a polícia uvádzala, že nenašla žiadne dôkazy o ich existencii. Minulý týždeň však vypovedal pred Senátom, vyšetrujúcim vraždy, jeden z údajne najatých vrahov Edgar Matobato, ktorý ako prvý Duterta s vražednými komandami spojil.

Duterte podľa Matoba nechával ako starosta Davaa, najväčšieho mesta na juhofilipínském ostrove Mindanao, vraždiť stovky podozrivých alebo svojich nepriateľov. "Nariaďoval nám zabíjať kriminálnikov každý deň," cituje svedka web The New York Times. Niektorými telami potom podľa Matobo nakŕmili krokodíly, iných obesili a hodili do mora. Sám sa vraj zúčastnil zhruba päťdesiatich vrážd.

Matobato pred Senátom uviedol, že Duterte vykonával niektoré vraždy aj sám. V roku 1993 ho vraj videl zabiť jedného z vyšetrovateľov samopalom Uzi. Výpoveď však nebolo možné potvrdiť z ďalších zdrojov a Senát vyjadril pochybnosti o vierohodnosti svedka. Filipínsky prezident obvinenia poprel a Matobato niektoré svoje vyhlásenia neskôr stiahol.

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 09:11:45 - Feat.: - Title: More vyplavilo na austrálske pláže balíky s kokaínom, polícia zadržala podozrivého 03 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 04 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:41