StoryEditor

Tvrdé podmienky pre Turecko

29.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR

Mimoriadne tvrdé podmienky pre Turecko predpokladá návrh rozhodnutia o otvorení prístupových rokovaní EÚ s Ankarou, ktorý budú o dva týždne schvaľovať na summite lídri členských štátov únie.
Text predpokladá okrem iného možnosť trvalých obmedzení pre voľný pohyb tureckých pracovníkov po únii a v prípade vážneho porušenia demokratických princípov umožňuje prerušiť prístupové rokovania s Tureckom, ak o to požiada aspoň tretina členských krajín.
Podľa návrhu sa rokovania nemôžu skončiť skôr, ako bude dohodnutý viacročný rozpočtový rámec EÚ na obdobie od roku 2014. Dátum začatia rokovaní návrh neobsahuje, rozhodne sa o ňom až na summite.
Text tiež predpokladá, že Ankara sa zaviaže na zmenu asociačnej dohody s EÚ z roku 1963 tak, aby aby sa vzalo do úvahy májové rozšírenie únie o desať nových krajín. Podľa diplomatov tak bude Ankara musieť de facto uznať Cyprus.
O návrhu, ktorý pripravilo holandské predsedníctvo v únii, budú tento týždeň prvýkrát diskutovať veľvyslanci členských štátov EÚ. Jeho podoba sa zrejme ešte viackrát bude meniť, konečné slovo budú mať lídri na summite v Bruseli 16. -- 17. decembra.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:09