StoryEditor

Väčšinu utečencov hostí iba desať krajín sveta, vyspelé štáty by mali viac pomôcť

04.10.2016, 09:45
Autor:
ČTKČTK
Záťaž, ktorú krajinám spôsobuje svetová utečenecka kríza, je nerovnomerne rozložená.

Väčšina utečencov žije v desiatich štátoch sveta, uviedla v dnes zverejnenej správe organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International. Vyzvala zároveň vyspelé štáty, aby zvýšili poskytovanú pomoc a prijali taký počet utečencov, ktorý zodpovedá ich možnostiam.

Boje v Sýrii, Afganistane, Burundi a Južnom Sudáne zvýšili podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) tento rok počet utečencov na svete na rekordných 21,3 miliónov.

Päťdesiat osem percent utečencov, ktorí sú ako takí uznaní UNHCR, pritom našlo útočisko iba v jednej z desiatich krajín sveta. Sú nimi Jordánsko, Libanon, Turecko, Pakistan, Irán, Čad, Etiópia, Keňa, Uganda a Konžská demokratická republika.

"Zodpovednosť ochraňovať utečencov je veľmi nerovnomerne rozdelená," uviedol hovorca UNHCR William Spindler.

Práve nerovnomerné rozdelenie záťaže spôsobenej miliónmi utečencov krízu ešte zhoršuje, uviedla Amnesty International vo svojej správe. Hostiteľské krajiny, z ktorých väčšina patrí k tým chudobnejším na svete, totiž nemajú dostatok prostriedkov na to, aby sa o utečencov postarali. Mnoho ľudí na úteku sa tak chtiac nechtiac vydáva na nebezpečnú cestu do Európy či Austrálie.

"Deťom sa nedostáva vzdelania, ľudia nemajú dostatok jedla," uviedla Audrey Gaughranová, riaditeľka Amnesty International pre globálne otázky. Súčasná situácia je podľa nej "nespravodlivá a neudržateľná". Organizácia preto vyzvala vyspelé krajiny, aby prijali viac utečencov a to na základe svojej schopnosti sa o ne postarať.

"Problémom nie je počet utečencov na svete, ale to, že mnoho najbohatších krajín sveta ich prijíma najmenej a robí pre nich minimum," uviedol generálny tajomník Amnesty International Salil Shetty.

"Ak by každá z najbohatších krajín sveta prijala taký počet utečencov, ktorý zodpovedá jej veľkosti, bohatstvu a miere nezamestnanosti, bolo by nájdenie domova pre väčšie množstvo utečencov riešiteľnou výzvou," dodal.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 01:58