Migranti v TalianskuTASR/AP
StoryEditor

Vysnená Európa, cieľ je splnený. Záchranári vozia k brehom tisíce utečencov

08.10.2016, 19:00
Tisíce ľudí z Ázie a Afriky potom prepravujú do bezpečia k európskym brehom.

Desiatky akcií denne podnikajú vo vodách Stredozemného mora záchranári, ktorí pátrajú po vratkých lodiach a člnoch utečencov.

Tisíce ľudí z Ázie a Afriky potom prepravujú do bezpečia k európskym brehom.

Situáciu na Sicílii sledovala tento týždeň reportérka MF DNES Jana Šafaříková.

"Títo vyzerajú, že sú zo štátov afrického výbežku"

Z niekoľkoposchodovej lodi práve vystupuje zástup Afričanov. Teraz sú to už len mladí muži. Ženy, deti a starí ľudia mali prednosť a na taliansku pôdu vstúpili ako prví.

Do sicílskeho prístavného mesta Catania práve priplávala loď charitatívnej organizácie Save the Children.

Jedna z mnohých, ktorá pôsobí v Stredozemnom mori a vyhľadáva nafukovacie člny migrantov vyplávajúcich z Líbye do Európy za vidinou lepšieho života.

Len minulý týždeň sa ich na cestu do Talianska vydalo najmenej desaťtisíc. Počasie bolo ideálne: bezvetrie a kľudné more. Všetci sú už vďaka záchranárom v talianskych prístavoch či na ceste k nim.

"Títo vyzerajú, že sú zo štátov afrického výbežku, teda Eritrey, Somálska a Etiópie," hodnotí situáciu v Katánii zástupkyňa európskej pohraničnej agentúry Frontex Izabella Cooperová, ktorá práve prihliada ich vylodenie.

Verejnosti je vstup do prístavného areálu zakázaný, všetko prebieha za dohľadu ozbrojenej talianskej štátnej a finančnej polície.

Mnohí migranti, ktorí teraz čakajú v rade, sa usmievajú. Hoci väčšina z nich nespĺňa podmienky pre udelenie medzinárodnej ochrany, majú dobrú šancu, že ak budú chcieť, vzhľadom k zložitému systému súdov a odvolaniu už v Európe zostanú.

Vyše 150-tisíc

V utorok záchranári vytiahli z mora pri líbyjského pobrežia 4 650 migrantov plaviacich z Líbye do Talianska, ďalších 28 riskantné plavbu neprežilo.

Podľa agentúry Reuters pašeráci ľudí z Afriky teraz využívajú teplé počasie v oblasti, aby prepravili z Líbye čo najviac ľudí a maximalizovali tak svoje zisky.

Do stredy podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov tento rok do Talianska priplávalo z afrického pobrežia 142-tisíc migrantov.

Za celý minulý rok ich pritom cez Stredozemné more do Talianska dorazilo takmer 154-tisíc. Vyše tritisíc ľudí už tento rok na ceste za lepším životom z Afriky do Talianska v mori zahynulo, uviedla ČTK.

01 - Modified: 2022-03-17 10:49:51 - Feat.: - Title: Izraelský plyn ako eso v rukáve? Plynovod EastMed by Európe energeticky odľahčil 02 - Modified: 2021-09-11 14:03:13 - Feat.: - Title: Ursula von der Leyenová aj Emanuel Macron: Svetoví lídri si pripomínajú výročie pádu dvojičiek 03 - Modified: 2020-07-15 21:33:58 - Feat.: - Title: Ako je na tom Slovensko v porovnaní s európskymi krajinami? 04 - Modified: 2019-10-30 21:56:36 - Feat.: - Title: Štyri pätiny olív v Taliansku sú zničené. A spôsobila to jedna jediná baktéria 05 - Modified: 2018-02-01 11:19:28 - Feat.: - Title: Pozrite si rebríček 20 najpredávanejších áut v Európe za rok 2017
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 13:18