StoryEditor

Politický dosah havárie v Paksi

30.05.2003, 00:00

Maďarská polícia včera informovala, že autorkou textu poplašnej správy o údajnom výbuchu v atómovej elektrárni v Paksi, rozširovanej prostredníctvom esemesiek, bola budapeštianska novinárka. Nepravdivá správa sa zrodila v budapeštianskej materskej škole, kde si učiteľka vypočula rozhovor detí o Paksi. Vzala ho vážne a informovala svojich príbuzných. Tak sa táto informácia dostala aj k uvedenej novinárke, ktorá ju sformulovala do esemesky a rozoslala. Kriminalisti vypočúvajú novinárku vo veci trestného činu rozširovania poplašnej správy. Správa hovorila o tom, že v jednej prevádzke elektrárne došlo k výbuchu, a vyzvala obyvateľov, aby sa zatvorili do svojich príbytkov, pozatvárali dvere a okná, majú sa trikrát okúpať a nemajú jesť zeleninu. Šírenie tejto správy je v Maďarsku v súčasnosti citlivou záležitosťou. Nie je to tak dávno, čo Maďarov vydesila séria porúch v atómovej elektrárni Paks. Druhý blok je po aprílovom úniku rádioaktívneho plynu odstavený a príčiny havárie vyšetruje medzinárodná komisia.
Pri sérii havárií bol jeden pracovník elektrárne vystavený zvýšenej dávke žiarenia, pretože nerešpektoval signál dozimetra. Podľa vedenia elektrárne však obyvateľstvu nehrozilo žiadne nebezpečenstvo. Rovnako vraj únik rádioaktívnej vody do izolovanej miestnosti reaktora začiatkom mája neznamenal zvýšené nebezpečenstvo. Vedenie elektrárne však informovalo verejnosť s oneskorením, a to spôsobilo pochybnosti. Pre neskoré informovanie bola odvolaná aj časť vedenia elektrárne. Podľa odborníkov haváriu spôsobil zlý projekt konštrukcie chladiaceho systému chladiacej nádrže. Francúzsko-nemecká firma Framatome, ktorá je autorom projektu, však tieto názory odmieta. "Poruchu spôsobila nešťastná zhoda niekoľkých faktorov," uviedla firma vo svojom vyhlásení. Problémy v Paksi mali aj politický dosah, pretože opozícia to okamžite využila a obvinila vládu, že zatajuje pred verejnosťou dôležité informácie. Médiá obvinili vedenie elektrárne, že sa nezbavilo starých reflexov a myslí si, že pokiaľ o problémoch verejnosť nevie, je to v poriadku. "Práve tento postoj spôsobil najväčšiu paniku, pretože verejnosť sa dozvedela všetko až dodatočne a v skreslenej forme," kritizuje postup úradov liberálny denník Magyar Hírlap. Verejnosť prestala dôverovať oficiálnym informáciám a bola ľahko manipulovateľná. Ako príklad stačí uviesť, že v Maďarsku sa za posledný mesiac zvýšil počet žiadostí o výstavbu súkromných bunkrov, ktoré ochránia pred rádioaktívnym žiarením.
Zástupcovia ekologickej organizácie Greepeace zorganizovali v Paksi protestnú demonštráciu a žiadali, aby životnosť elektrárne nebola predĺžená. Riaditeľ elektrárne István Kocsis totiž pred časom tvrdil, že reaktory sú v takom dobrom technickom stave, že ich životnosť je možné predĺžiť o ďalších desať rokov. Ochranárske organizácie žiadajú, aby elektráreň bola okamžite odstavená. Objavila sa dokonca aj požiadavka, aby atómku zaliali betónom a vytvorili sarkofág podľa vzoru Černobyľa. "Zatiaľ je nad elektrárňou natiahnutý len informačný sarkofág. Žiadame, aby Maďarsko neslúžilo ako terén na pokusy v jadrovej energetike," vyhlásila zástupkyňa maďarskej časti Greenpeace Judit Kalovitsová. Ochranári z Rakúska začali petičnú akciu a v prípade, že získajú aspoň stotisíc podpisov, poruchami v Paksi sa bude musieť zaoberať aj rakúsky parlament.
Paks sa nachádza asi sto kilometrov južne od Budapešti a je to jediná atómová elektráreň v Maďarsku. Jej štyri bloky dodávajú do energetickej siete krajiny až 40 percent elektrickej energie. Výpadok jedného bloku však znamená výpadok len 10 percent energie, ktoré bez problémov nahradia ostatné elektrárne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 23:22