Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trumpovi škandály nepoškodili. V prieskume znížil náskok Clintonovej

22.10.2016, 08:10
Autor:
ČTKČTK

Republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump tento týždeň znížil náskok svoje demokratickej konkurentky Hillary Clintonovej v predvolebnom prieskume zostavovanom agentúrami Reuters a Ipsos o takmer polovicu.

V prieskume uskutočnenom od 14. do 20. októbra vedie Clintonová nad Trumpom o štyri percentuálne body, pred týždňom to bolo o sedem percentuálnych bodov.

Clintonová by podľa najnovšieho prieskumu získala podporu 44 percent voličov a Trump 40 percent. V týždni od 7. do 13. októbra mala Clintonová rovnako podporu 44 percent voličov, Trump však len 37 percent.

Trumpova kampaň sa dostala do krízy na začiatku tohto mesiaca, kedy bolo zverejnené video z roku 2005, kde sa chváli obťažovaním a bozkávaním žien. Od tej doby čelí obvineniu, že celé desaťročia predstavoval ženám nevhodné sexuálne návrhy, on však tvrdí, že obvinenia nie sú pravdivé.

Prieskum tiež ukázal, že členovia republikánskej strany sa stotožňujú s Trumpovym argumentom, že voľby sú zmanipulované proti nemu. Podľa prieskumu iba polovica republikánov prijme Clintonovú za svoju prezidentku a takmer 70 percent z nich hovorí, že ak Clintonová zvíťazí, bude to z dôvodu nelegálneho hlasovania alebo zmanipulovania volieb.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 02:03