Reuters
StoryEditor

Fico chce byť ako Putin. Rusko cielene ovplyvňuje slovenskú politiku a ekonomiku, tvrdí americká štúdia

25.10.2016, 10:26
Fica americkí autori štúdie prirovnávajú k prvému ponovembrovému premiérovi Vladimírovi Mečiarovi.

Čo spája slovenského premiéra Roberta Fica s maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom a ich kolegami z Lotyšska, Srbska a Bulharska? Všetkých ich podľa najnovšej americkej štúdie úspešne ovplyvňuje vládca Kremľa Vladimir Putin. Rusko si od toho sľubuje napríklad širšie využívanie energetického trhu ako mocenského nástroja a neskrýva záujem získať v regióne vplyv podobne ako v čase Sovietskeho zväzu.

Renomované výskumné centrum Centrum pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS) z amerického Washingtonu pracovalo na štúdii zverejnenej v polovici októbra pod názvom "The Kremlin Playbook: Understanding Russian Influence in Eastern and Central Europe" šestnásť mesiacov. Dochádza k záveru, že ruský vplyv je v piatich menovaných krajinách veľmi vysoký a navyše cielený. "Ohrozuje národnú stabilitu, orientáciu štátov na Západ a spoluprácu v rámci Severoatlantickej aliancie," stojí v práci.

Podľa autorky Heather Conleyovej je hlavným cieľom výskumu predovšetkým upozorniť na to, že k podobnému vývoju dochádza. "Prvým krokom je uvedomiť si, že sa niečo podobné deje. V stávke je totiž fungovanie západnej demokracie ako takej," povedala Conleyová agentúre Reuters.

Z toho dôvodu je možné štúdiu brať aj ako varovanie pre dotknuté štáty tak aj pre americkú vládu, ktorá sa môže snažiť predísť zhoršeniu situácie. Podľa Conleyovej je potreba presne vymedziť, čo je, a čo nie je manipuláciou a lepšie dohliadať na nelegálny tok peňazí do regiónu. USA môžu pomôcť prostredníctvom asistenčných programov a výraznejším záujmom o región strednej a východnej Európy.

Fico chce byť ako Putin

Možno najprekvapujúcejším z prípadov napojenia na Kremeľ a legitimizácie potláčania demokratických hodnôt je Slovensko. Podľa záverov výskumu sú mu vlastné podobné charakteristiky ako Maďarsku, avšak úpadok slovenskej demokracie nie je tak mediálne zviditeľnení. Spoločné majú to, že k úpadku viedli vlády jednej strany na čele so silnou politickou figúrou.

Slovensko je popisované ako štát, v ktorom sa zhoršuje nezávislosť súdnictva, obmedzuje sloboda slova a znižuje aktivita občianskej spoločnosti. Typická je pre neho aj vysoká miera korupcie. Hlavným nástrojom ruského vplyvu na Slovensku je podľa autorov štúdie oslabovanie inštitúcií dosadzovaním mocných ľudí ústretových korupčnému správaniu. Konkrétne prípady nepopisujú, ale celkovú atmosféru opisujú ako rastúce podhubie pre budúcu destabilizáciu politickej kultúry v prospech ruských záujmov.

To je zdokumentované napojením časti sektorov slovenskej ekonomiky na ruskú prostredníctvom významných, predovšetkým energetických, dohôd, z ktorých ťažia niektoré prominentné postavy slovenskej politiky a blízki ľudia z okolia premiéra Fica. Kremeľ využíva aj toho, že je Slovensko takmer absolútne závislé na dodávkach ruského plynu.

Fica americkí autori štúdie prirovnávajú k prvému ponovembrovému premiérovi Vladimírovi Mečiarovi, najmä kvôli jeho obdivu k Moskve. Citujú v tejto súvislosti aj zdroj z americkej ambasády v Bratislave, podľa ktorého sa slovenský premiér cielene snaží napodobňovať snahy o centralizáciu moci a ďalšie autoritatívne tendencie typické pre ruského prezidenta Vladimira Putina.

Maďarsko: strategický záujem alebo vplyv Ruska?

Ešte ďalej vo svojom hodnotení došli špecialisti CSIS v prípade Maďarska. Premiér Orbán sa vo svojich reformách inšpiroval ruským príkladom priamo a tiež to priznal. Kvôli korupcii a napojeniu na Rusko navyše Spojené štáty dali v roku 2014 na čiernu listinu šesť maďarských vládnych predstaviteľov.

Z priameho napojenia na Rusko je potom obviňovaná predovšetkým pravicová strana Jobbik, ktorej predseda Gábor Vona pravidelne navštevuje Moskvu. Jobbik tiež uznáva odtrhnutie Krymu a právo východoukrajinských separatistov na sebaurčenie.

Americkí experti sa však zdráhajú jednoznačne obviniť Orbána a cez jeho osobu aj celé Maďarsko z toho, že úmyselne vychádzajú v ústrety Rusku. Ekonomické vzťahy oboch krajín a Orbánov obdiv k neliberálnemu režimu však naznačujú, že ide o viac než len strategický záujem. Štúdia napríklad na dôkaz cituje výzvu maďarského premiéra k väčšej ekonomickej a politickej integrácii s Európou z novembra minulého roka.

Podobne sú podľa Američanov na Rusko napojené aj lotyšské, bulharské a srbské elity. Aj v prípade týchto štátov štúdia varuje pred odklonom od euroatlantického spojenectva smerom k Rusku, ktorému by mali USA všetkými spôsobmi zabrániť.

Nie je preto prekvapujúce, že jednou z hlavných citovaných motivácií k výskumu bolo varovanie dôležitých postáv stredoeurópskej politiky, ktoré v roku 2009 poslali otvorený list americkému prezidentovi Barackovi Obamovi. Popisovali v ňom už vtedy aj konkrétne spôsoby, akými sa ich vnútornú politiku Rusi snažili ovplyvniť. Sťažovali sa tiež na ochladenie amerického záujmu o región všeobecne, ktorý mal tento vývoj umožniť. Podpísaní pod ním bol aj nedávno zosnulý bývalý slovenský prezident Michal Kováč.

01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:02