Reuters
StoryEditor

Čína chystá revolučný systém. Ľudí bude bodovať, pri nízkom kredite prídu tvrdé sankcie

26.10.2016, 10:10
Život každého z vyše miliardy Číňanov má za niekoľko rokov zhrnúť jediné číslo.

Čínska vláda chystá systém bodujúci politické zmýšľanie, finančnú disciplínu alebo starostlivosť o rodičov. Nízky "kredit" má viesť k pestrej škále sankcií, od výpovede z práce až po zákaz cestovania. Systém už testujú niektoré provincie či internetová zoznamka.

Hľadáte v Číne nového partnera či partnerku? Obľúbená zoznamka Baihe vlani prišla s novinkou, ktorá užívateľom pomôže nájsť spoľahlivý náprotivok. Okrem fotky zobrazuje u adeptov na rande aj počet "sezamových kreditov". Číslo počítajú servery miestneho internetového giganta spoločnosti Alibaba, ktorá prevádzkuje sieť internetových obchodov s viac ako 400 miliónmi zákazníkov.

"Vzhľad je veľmi dôležitý, ale dôležitejšia je schopnosť zarobiť si na živobytie. Bohatstvo vášho partnera zaručuje pohodlný život," vysvetľoval vtedy BBC zástupca riaditeľa zoznamky Čuan I-žung. Sezamové kredity človek získava hlavne nákupom drahého tovaru. Účasť v programe je zatiaľ dobrovoľná.

To by sa však už čoskoro mohlo zmeniť. Podľa denníka China Daily počet kreditov neovplyvňujú len nákupy, ale aj "koníčky, interakcie s priateľmi a životný štýl".

Svedčilo by to o napojení serverov Alibaba na sociálne siete, čo firma tvrdo odmieta. Zároveň však nechce prezradiť, ako sa kredity v skutočnosti počítajú, pretože by vraj mohla prísť o vládnu licenciu na ich pilotnú prevádzku.

Rovnakú licenciu má aj ďalších sedem čínskych firiem, ktoré o ľuďoch zbierajú iné informácie - napríklad záznamy o pohybe na účtoch alebo o deliktoch.

Do roku 2020 by podľa plánov Pekingu mali položiť základy obrej databázy, v ktorej sa úrady o Číňanoch dočítajú prakticky všetko. Ich život potom stroje premenia v jediné číslo - takzvaný sociálny kredit, ktorý sa bude zvyšovať či krátiť podľa "dôveryhodnosti" každého občana.

Účasť už nebude dobrovoľná, systém bude mať kolónku pre každého z 1,3 miliardy občanov. Odmeny vo forme zliav v internetových obchodoch či dobrého umiestnenia v zoznamke potom doplnia aj tvrdé sankcie za nízky počet kreditov.

Zákaz pohodlného cestovania aj dobrých škôl pre deti

"Všetky miesta a oddelenia musia správne vykonávať svoje funkcie, vzájomne sa koordinovať a spoločne zamerať svoje sily na vytvorenie systému dohľadu nad kreditom, varovaniami a trestami. Pokiaľ dôjde k porušeniu dôvery na jednom mieste, sankcie budú uvalené všade," píše sa v koncepcii ústredného výboru čínskych komunistov, ktorú v septembri zverejnil Rogier Creemers z Oxfordskej univerzity.

Vládna strana pripravila širokú paletu trestov. Číňania s nízkym kreditom sa napríklad nebudú môcť uchádzať o manažérske kreslá v štátnych podnikoch alebo členstvo v dozorných radách.

"Ak takéto pozície už zastávajú, budú z nich odstránení," stojí v dokumente. Bodová hranica má existovať aj u pracovníkov na úradoch, v bankách, poisťovniach, potravinárstve.

"Nedôveryhodní" občania prídu nielen o možnosť žiadať o sociálne dávky alebo o prenájom štátnych pozemkov, štát im obmedzí aj cestovanie. Nekúpia si letenku do prvej triedy ani lístok do lôžkového vlaku, žiadna cestovná kancelária ich tiež nevezme na zájazd.

Zakazané im budú luxusné reštaurácie a hotely s hviezdičkami. Sankcie navyše bolestne dopadnú aj na ich potomkov, vláda im totiž zakáže štúdium na prestížnych školách.

Jazda na červenú alebo úplatok? Päťdesiat bodov preč

Vybudovať robustný systém, vytvoriť účty pre 1,3 miliardy Číňanov a prepojiť ho s množstvom databáz - od trestného registra cez bankové konto až po databázy sociálnych sietí - nie je ľahká úloha. Pekinská vláda však verí, že smelý plán do troch rokov naplní. Na menšej vzorke ho už šesť rokov skúša.

Body za dobré správanie podľa denníka The Washington Post zbierajú obyvatelia okresu Suej-ning v provincii Ťiang-su. Postupne ich môžu nazbierať až tisíc. Za drobné dopravné priestupky prídu o 20 bodov, jazda pod vplyvom alkoholu alebo na červenú vedie k päťdesiat-bodovej zrážke.

Rovnaká sankcia hrozí tomu, kto ponúkne úplatok alebo sa dostatočne nestará o starých rodičov. Obzvlášť prísne sa trestá ohováranie na internete - úrady zaň strhnú rovných 100 bodov.

Stav kreditného konta občanov donedávna delil na štyri vrstvy. "Premianti" v skupine A mali prednosť pri nábore do armády a osobitnú starostlivosť v prijímacom konaní do komunistickej strany, mohli tiež dostať príspevok na rozjazd podnikania. Skupina D sa naopak musela zaobísť úplne bez štátnej pomoci.

Suej-ningské úrady od kastovania obyvateľov nakoniec ustúpili. Ľudia sa totiž sťažovali, že systém pripomína "karty dobrého občana", ktoré Číňanom v 30. rokoch priraďovala japonská okupačná správa. Na sociálnych sieťach sa navyše búrili, že by to mali byť oni, kto bude "známkovať" úradníkov. Nie naopak.

Sociálny kredit už zbierame aj na Západe, konštatuje akademička

Americký magazín Foreign Policy nechal ambiciózne plány Pekingu zhodnotiť odborníkmi z akademickej sféry. Dočkal sa okrem iného aj konštatovania, že zber informácií o jednotlivých občanoch nie je len zvláštnosťou autoritárskych režimov ako toho v Číne. Rozdiel je hlavne v tom, že Peking chce všetky dáta uložiť do spoločnej tabuľky. A tiež v skutočnosti, že svoj plán pred ľuďmi netají.

"Je na svete vôbec nejaké miesto, kde veľký objem dát nevedie k rozšíreniu štátnej kontroly?" Pýta sa Pamela Crossleyová, profesorka histórie na prestížnej vysokej škole Dartmouth College. "Ľudia vo všeobecnosti počítajú s tým, že o nich vlády môžu zbierať obrovské množstvo informácií v reálnom čase," uvádza.

Napríklad v USA je podľa Crossleyovej zažitá predstava, že tajné služby pasívne monitorujú našu komunikáciu. Zber a ukladanie veľkého množstva osobných dát je na Západe doménou firiem, ktorým ich napokon ľudia dobrovoľne zverujú - stačí si spomenúť, čo o sebe hovoria napríklad na Facebooku.

Oba procesy v očiach Američanov fungujú oddelene. Čínske úrady sa oproti tomu nesnažia navodiť ani ilúziu, že tieto svety - vládny dohľad, komerčné databázy a prostredie internetu, kde dominuje sociálna sieť Weibo - nie sú pevne prepojené.

Internetové databázy a "sociálny kredit" podľa nej dávno ovplyvňuje aj životy ľudí na Západe. Personalisti okrem životopisov prechádzajú naše profily na sociálnych sieťach, firmy vzájomne zdieľajú zoznamy dlžníkov a lekári na internetových serveroch dostávajú od pacientov "hviezdičky" podľa spokojnosti.

"Nástrah bude už stále len pribúdať. Rozdiel je v tom, že Číňania sú už lepšie pripravení na prepojenie komerčných, vojenských a bezpečnostných informácií. Preto sa dajú ľahšie ovládať prostredníctvom zastrašovania a autocenzúry," uzatvára Crossleyová.

01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:17