Turecký prezident Recep Tayip ErdoganTASR/AP
StoryEditor

Erdogan ostro kritizoval Merkelovej vládu: Nemecko je rajom teroristov

03.11.2016, 17:38
Autor:
ČTKČTK

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil Nemecko za raj pre teroristov.

Nemecko podľa neho dlhé roky chráni kurdských bojovníkov a poskytuje útočisko "teroristickej organizácii" duchovného Fethullaha Gülena.

Turecký prezident to dnes povedal v prezidentskom paláci v Ankare.

Nemci to ostro odmietli

Nemecká vláda Erdoganove výroky podľa agentúry DPA ostro odmietla.

"Nemáme žiadne očakávania strán Nemecka, ale história vás bude súdiť za napomáhanie terorizmu ... Nemecko sa stalo pre teroristov významným rajom," povedal Erdogan.

Reagoval tak okrem iného na stredajšie kritické slová kancelárky Angely Merkelovej týkajúce sa tvrdého zásahu tureckých úradov voči opozičnému denníku Cumhuriyet.

"Erdoganove výroky strán bezpečnostnej situácie v Nemecku úplne nechápem," reagoval na vyhlásenie šéfa tureckého štátu nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier.

Povedal pritom, že Berlín si želá "tesné a konštruktívne vzťahy" s Tureckom.

"To nás však nesmie viesť k tomu, že si budeme brať servítky, keď ide o ohrozenie slobody tlače a slobody prejavu. To sme doposiaľ nerobili a teraz to takisto robiť nebudeme," dodal Steinmeier podľa DPA.

Turecký prezident tiež vyhlásil, že Nemecko leta chránilo prívržencov Strany kurdských pracujúcich (PKK) a Revolučná strany pre ľudové oslobodenie (DHKP-C).

PKK bojuje v Turecku za samostatný Kurdistan a DHKP-C je krajne ľavicová strana. Turecko, Európska únia i Spojené štáty považujú obe tieto strany za teroristické organizácie.

"Zadné dvierka"

Erdogan dnes tiež označil Nemecko za "zadný dvor gülenistickej teroristickej organizácie". Hnutie duchovného Gülena, ktorý žije v USA, Ankara viní zo zosnovania júlového pokusu o štátny prevrat a dlhodobo prenasleduje jeho priaznivcov.

Turecko-nemecké vzťahy tento týždeň zhoršil zásah Ankary voči opozičným médiám.

Turecká polícia v pondelok zadržala viac ako desať novinárov a členov vedenia opozičného denníka Cumhuriyet a ako dôvod uviedla ich údajné napojenie na kurdských separatistov a na Gülenovo hnutie.

Kancelárka Merkelová následne povedala, že tvrdým postupom tureckého vedenia proti médiám je "mimoriadne znepokojená".

K policajnej razii v denníku Cumhuriyet sa kriticky vyjadril aj jeho bývalý šéfredaktor Can Dundar, ktorý teraz žije v exile v Nemecku a ktorého tento mesiac čaká v Turecku v neprítomnosti súd kvôli napojeniu na Gülenovo hnutie.

Dundar bol už predtým odsúdený za zverejnenie informácií o tureckých dodávkach zbraní sýrskym povstalcom.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 02 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 03 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 04 - Modified: 2024-04-14 21:32:00 - Feat.: - Title: Turecko po útoku Iránu na Izrael vyzvalo na koniec eskalácie v regióne, mohla by vyústiť do vojny 05 - Modified: 2024-04-13 08:52:48 - Feat.: - Title: V Turecku sa zrútil stĺp turistickej lanovky. Zomrel jeden človek, na mieste zasahujú stovky záchranárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 21:15