Hillary Clintonová a Donald TrumpTASR/AP
StoryEditor

Prieskum tri dni pred voľbami: Clintonová má pred Trumpom mierny náskok

05.11.2016, 11:09
Autor:
ČTKČTK
Kým v celoštátnych prieskumoch vedie o dva až päť percentuálnych bodov, v projekciách rozdelení voliteľských hlasov v jednotlivých štátoch má tiež navrch, hoci z tohto hľadiska sa súboj vyrovnáva.
Tri dni pred prezidentskými voľbami si demokratická kandidátka Hillary Clintonová udržiava mierny náskok pred svojím republikánskym rivalom Donaldom Trumpom.
Kým v celoštátnych prieskumoch vedie o dva až päť percentuálnych bodov, v projekciách rozdelení voliteľských hlasov v jednotlivých štátoch má tiež navrch, hoci z tohto hľadiska sa súboj vyrovnáva.
Obaja kandidáti dnes mieri za voličmi na Floridu a do niekoľkých ďalších kľúčových štátov, ktoré rozhodnú o víťazovi volieb.

Podľa celoštátnej ankety televízie Fox News má Clintonová náskok dvoch percentuálnych bodov, volilo by ju 45 percent respondentov, zatiaľ čo Trumpa iba 43 percent.
Podľa prieskumu denníka The Washington Post a televízie ABC News je náskok Clintonovej štyri percentuálne body a podľa ankety agentúry Reuters a spoločnosti Ipsos dosahuje piatich percentuálnych bodov.

Prieskum Reuters/Ipsos však signalizuje rastúcu dôveru republikánov v Trumpovo víťazstvo, čo zrejme sčasti súvisí s nedávnou správou, že FBI bude skúmať ďalšie najnovšie objavené e-maily zo súkromného účtu Clintonovej.
Trumpovo víťazstvo teraz podľa prieskumu očakáva viac ako polovica republikánov, zatiaľ čo minulý týždeň sa republikáni prikláňali skôr k názoru, že vyhrá Clintonová.

Skutočnú šancu na víťazstvo spravidla lepšie než národné prieskumy ukazujú projekcie rozloženia hlasov takzvaných voliteľov, ktorých je potrebných k víťazstvu získať najmenej 270.
 
Aj v nich si lepšie vedie bývalá ministerka zahraničia, ktorá má napríklad podľa projekcie televízie CNN relatívne istú podporu 268 voliteľov, zatiaľ čo Trump 204. Ďalších 66 hlasov je v štátoch, o ktoré sa povedie najväčší boj, medzi ktorými figurujú Florida, Severná Karolína, Arizona či Nevada.
Server Real Clear Politics, ktorý priemeruje verejne publikované prieskumy z jednotlivých štátov, oproti tomu prisúdil Clintonovej istotu 216 voliteľov a Trumpovi 164, bojovať sa podľa jeho prepočtov bude o 158 hlasov.

Obaja kandidáti budú mať dnes veľmi naponáhlo, pretože sa snažia využiť jednu z posledných možností usporiadať mítingy práve v štátoch, ktoré rozhodnú o víťazovi.
Trump nalieta niekoľko tisíc kilometrov, keď sa postupne objaví na Floride, v Severnej Karolíne, Nevade a Colorade. Clintonová sa tiež vydáva na Floridu, kde sa bojuje o 29 voliteľov a pomoc je tu podľa prieskumov prakticky vyrovnaná.
Okrem toho bude chcieť osloviť voličov napríklad v Pensylvánii, kde si zvlášť kvôli snahe prinútiť hlasovať mladých pozve na pódium speváčku Katy Perry.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:58