TASR/František Iván
StoryEditor

Bývalý siskár chytený v Mali sa mal skrývať u Ibrahima Maigu, tvrdia Parlamentné Listy

12.11.2016, 10:21
Autor:
TASRTASR
Ľuboš Kosík bol podľa vyšetrovania zapletený aj do únosu Michala Kováča mladšieho.

Exsiskár Ľuboš Kosík, ktorý mal byť zapletený do únosu syna exprezidenta Michala Kováča a ktorého zadržala polícia v africkom štáte Mali, mal údajne nájsť svoje útočisko u speváka a herca Ibrahima Maigu. Informoval o tom portál Parlamentnelisty.sk.

Ibrahim Maiga pochádza z Mali. Bývalého policajta a Maigu mali policajti nájsť spolu, no Maigu prepustili. Podľa informácii portálu mal zabávač a spevák s Kosíkom udržovať kamarátske vzťahy.

"Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku bol Národnou ústredňou Interpol informovaný o zadržaní odsúdeného Ľuboša Kosíka. Odsúdený bol zadržaný na základe medzinárodného zatýkacieho rozkazu v krajine Mali," uviedla v piatok (11. 11.) pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"ŠTS bol požiadaný o zabezpečenie prekladu zatýkacieho rozkazu do francúzskeho jazyka. Po vyhotovení prekladu zašle súd uvedené materiály Ministerstvu spravodlivosti SR, ktoré požiadame o vyžiadanie odsúdeného na výkon trestu odňatia slobody," dodala Kudjáková.

O zadržaní informoval Denník SME na svojom webovom portáli. Podľa informácií denníka malo prísť k zadržaniu vo štvrtok (10. 11.). Miestna polícia je už v tejto súvislosti v kontakte so slovenskými orgánmi, ktoré budú riešiť prevoz Kosíka do Slovenskej republiky.

Interpol zároveň informoval aj špecializovaný súd v Pezinku, ktorý pracuje na jeho vydaní späť na Slovensko. Kosík by si mal následne podľa denníka odsedieť 14 rokov v najprísnejšom väzení, súčasťou trestu je podľa portálu aj pokuta 100-tisíc eur.

Kauza únosu Michala Kováča mladšieho do Rakúska v roku 1995 nebola pre amnestie expremiéra Vladimíra Mečiara doriešená. Súd však Kosíka uznal vinným v inej kauze zmenkového podvodu.

Definitívny rozsudok padol na Najvyššom súde SR koncom júna. Bývalý policajt sa súdu nezúčastnil, zastupoval ho jeho advokát. Pred nástupom do väzenia sa mu podarilo utiecť.

O okolnostiach, za akých bol Kosík zadržaný v Bamaku - v hlavnom meste Mali, v piatok miestne policajné zdroje TASR nevedeli konkrétne informovať. Rovnako neinformovali o tom ani ich miestne médiá. Francúzska centrála Interpolu v Lyone si vyžiadala oficiálnu žiadosť na vyjadrenie k okolnostiam zadržania.

01 - Modified: 2024-04-12 06:12:00 - Feat.: - Title: Junta v Mali po odstavení politických strán obmedzila aj činnosť médií 02 - Modified: 2024-03-27 17:13:20 - Feat.: - Title: Rusko a Mali sa dohodli na posilnení boja proti terorizmu 03 - Modified: 2024-03-27 11:08:16 - Feat.: - Title: Osemročný chlapec utekal pred vojnou naprieč Afrikou. Prekonal saharskú púšť, Stredozemné more a bol dvakrát v zajatí 04 - Modified: 2024-02-28 05:44:49 - Feat.: - Title: V Mali pri páde autobusu z mosta zahynulo najmenej 31 ľudí 05 - Modified: 2024-01-28 13:51:36 - Feat.: - Title: Mali, Burkina Faso a Niger opúšťajú hospodárske spoločenstvo ECOWAS, oznámili junty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:32