Reuters
StoryEditor

Ako prezident budem mať veľmi dobré spôsoby, vyhlásil Trump. Vybral si dôležitých spolupracovníkov

14.11.2016, 06:18
Autor:
TASRTASR

Novozvolený prezident USA Donald Trump vyhlásil, že je "veľmi triezvy" človek a že vo funkcii šéfa Bieleho domu bude mať "veľmi dobré spôsoby".

Správanie jeho stúpencov Trumpa zarmútilo

Newyorský miliardár však v rozhovore pre televíziu CBS dodal, že tieto spôsoby "záležia na tom, aká je situácia" - niekedy "sa musíte správať drsnejšie", zdôraznil.

Trump v interview, ktoré odvysielali v nedeľu, dostal otázku, či bude používať rovnakú, niekedy kontroverznú rétoriku ako počas kampane. "Niekedy potrebujete určitú rétoriku, aby ste ľudí motivovali," reagoval.

Trump tiež uviedol, že dosiaľ nepočul o správach, podľa ktorých jeho stúpenci nadávali alebo sa vyhrážali Afroameričanom, Hispáncom či gejom. Podľa vlastných slov ho však "zarmútilo", keď sa to dozvedel, a svojim prívržencom odkázal: "Poviem to priamo do kamier: Prestaňte s tým."

Budúci prezident, ktorý prevezme funkciu v januári, okrem toho avizoval, že sa vzdá prezidentského platu 400-tisíc dolárov ročne.

Podľa vyjadrenia pre CBS nevedel, že ide o takúto sumu, zákon však vyžaduje, aby prijal plat jeden dolár. Pokiaľ ide o zvyšok: "Nevezmem si tento plat."

Blízki spolupracovníci

Trump si za vedúceho kancelárie Bieleho domu zvolil doterajšieho predsedu Republikánskej strany Reincea Priebusa. Ten sa tak stane druhým najdôležitejším mužom v Bielom dome, keď Trump 20. januára prevezme prezidentskú funkciu.

Šéf kancelárie je najvyššie postaveným zamestnancom Bieleho domu a zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe politiky, keď rozhoduje okrem iného o tom, kto dostane prístup k prezidentovi, píše agentúra DPA.

Trumpov tím v nedeľňajšom oznámení o prvých personálnych rozhodnutiach budúceho prezidenta súčasne uviedol, že jeho poradcom a hlavným stratégom bude konzervatívny mediálny manažér Stephen Bannon.

Obaja títo muži zastupujú opačné tábory v Republikánskej strane, analyzuje agentúra AP.

Priebus ako predstaviteľ tradičných republikánskych kruhov má blízke vzťahy s lídrami strany v Kongrese, najmä predsedom Snemovne reprezentantov Paulom Ryanom. Bannon bol riaditeľom radikálnej konzervatívnej webovej stránky Breitbart News, ktorá ostro kritizovala vedenie strany vrátane Ryana.

Trump je nadšený

Pod vedením Bannona stránka Brietbart presadzovala nacionalistickú agendu zameranú proti establišmentu a stala sa jedným z popredných médií hnutia známeho ako alt-right (alternatívna pravica), ktoré odmieta konvenčný konzervativizmus a je často spájané s ideológiami nadradenosti belochov a obhajobou "západných hodnôt", píše AP.

Priebus a Bannon budú podľa oznámenia Trumpovho tímu spolu s novozvoleným viceprezidentom Mikeom Penceom viesť tvorbu a organizáciu budúcej vlády.

"Som nadšený, že môj veľmi úspešný tím bude so mnou pokračovať pri vedení našej krajiny," uviedol Trump. Priebusa a Bannona označil za "vysoko kvalifikovaných lídrov, ktorí spolu dobre pracovali na našej kampani a doviedli nás k historickému víťazstvu".

Priebus uviedol, že vymenovanie je preňho poctou a "príležitosťou slúžiť prezidentovi a tejto krajine, keď sa budeme usilovať vytvoriť ekonomiku, ktorá funguje pre každého, zabezpečiť naše hranice... a zničiť radikálny islamský terorizmus". Trump podľa neho bude "skvelým prezidentom pre všetkých Američanov".

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:48