StoryEditor

Návšteva Obamu premenila Berlín na pevnosť, v meste sú tisíce policajtov a obrnené transportéry

17.11.2016, 12:50
Autor:
ČTKČTK
V nemeckej metropole platí najvyšší bezpečnostný stupeň.

Obrnené transportéry v srdci Berlína, ľudoprázdna Brandenburská brána, stovky policajtov v uliciach mesta a vrtuľníky nad ním. Aj tak vyzerajú dnešné bezpečnostné opatrenia v nemeckej metropole, na ktorých sa počas návštevy amerického prezidenta Baracka Obamu podieľa okolo 5-tisíc policajtov.

Počas celého pobytu odchádzajúceho prezidenta Spojených štátov v Berlíne platí bezpečnostný stupeň 1+, teda ten vôbec najvyšší. Najviac zrejmé sú opatrenia pri hoteli Adlon, kde Obama býva. Okolo slávneho hotela, ktorý leží v bezprostrednej blízkosti Brandenburskej brány, stojí niekoľko obrnených transportérov a desiatky policajných áut. V prístupe k nemu bránia zátarasy.

Prázdna Brandenburská brána

Policajti, ktorých je dnes v centre Berlína možné stretnúť na každom kroku, do blízkosti Adlonu nepúšťajú nikoho, kto tam nepracuje alebo nebýva. Obama so svojim tímom podľa nemeckých médií obsadil celé piate poschodie hotela, ktorého prezidentský apartmán má 185 metrov štvorcových a je vybavený špeciálnymi bezpečnostnými prvkami vrátane nepriestrelných okien.

Prísne bezpečnostné opatrenia v okolí hotela, v ktorom už v stredu Obama tri hodiny rokoval s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, sa dotýkajú aj niektorých turistických pamiatok v centre metropoly. Napríklad k Brandenburskej bráne, ktorá je inokedy obsypaná zahraničnými turistami, sa dnes žiadny z návštevníkov nedostane bližšie ako na niekoľko desiatok metrov. Bránia im v tom zátarasy aj policajti so samopalmi.

V akcii aj potápači

K budove kancelára, kde dnes Merkelová dosluhujúceho šéfa Bieleho domu prijme, bolo dopoludnia ešte možné sa dostať, ale aj tam už finišujú prípravy. Policajti dnes v okolí kancelára kontrolovali kanály, policajní potápači zase piliere niektorých mostov, ktoré vedú cez rieku Spréva. Nezdalo sa, že by ale zatiaľ našli čokoľvek nebezpečné, ​​pri jednom moste z vody vylovili len štyri skateboardy.

Na Spréve, ktorá tečie okolo berlínskeho kancelára, tiež patrolujú policajné lode. V jej okolí vnútri berlínskej vládnej štvrti je teraz zakázané parkovať autá, uväzovať bicykle alebo odkladať väčšie predmety. Opatrenia budú v platnosti do piatkového popoludnia. V tom čase už by mal Obama na palube leteckého špeciálu Air Force One naposledy opustiť európsky kontinent ešte ako americký prezident. V januári úrad odovzdá Donaldovi Trumpovi.

01 - Modified: 2024-04-12 04:48:59 - Feat.: - Title: Po útoku Hamasu Berlín finančne podporí preživších holokaust žijúcich v Izraeli 02 - Modified: 2024-03-17 15:32:38 - Feat.: - Title: Poludnie proti Putinovi. Vdova po Navaľnom prišla na symbolický protest pred ambasádu v Berlíne 03 - Modified: 2024-03-09 15:38:58 - Feat.: - Title: Vodič zrazil ženu s kočíkom. Tragická nehoda v centre Berlína si vyžiadala obeť i zranených vrátane dieťaťa 04 - Modified: 2024-03-03 16:22:09 - Feat.: - Title: Pri raziách proti ľavicovým teroristom predbežne zadržali v Berlíne desať ľudí 05 - Modified: 2024-03-03 12:26:11 - Feat.: - Title: V Berlíne zadržali ďalších dvoch extrémistov z Frakcie Červenej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:54