Reuters
StoryEditor

Trump má favoritov na ministrov obrany a zahraničia. V hre je aj jeho hlasný kritik

20.11.2016, 15:05
Autor:
ČTKČTK
Vplyvný republikán Trumpa pred voľbami ostro kritizoval, teraz sa môže stať ministrom zahraničia.

Nastupujúci americký prezident Donald Trump uvažuje o menovaní penzionovaného generála Jamesa Mattisa ministrom obrany. Napísal o ňom, že je veľmi pôsobivý. Viceprezident Mike Pence v rozhovore pre Fox News povedal, že kandidátom na post ministra zahraničia je "medzi inými" aj Mitt Romney. Ten pritom Trumpa predtým ostro kritizoval.

Romney, ktorý za republikánov kandidoval na prezidenta Spojených štátov v roku 2012, sa ešte tento rok o Donaldovi Trumpovi vyjadroval značne nelichotivo.

V marci povedal, že "ak Trump získa nomináciu americkej Republikánskej strany, bude to znamenať víťazstvo v novembrových prezidentských voľbách pre demokratku Hillary Clintonovú". Romney tiež povedal, že Trump ohrozí bezpečnosť a prosperitu krajiny.

Trump podľa Romneyho vtedajšieho príhovoru považuje americkú verejnosť za naivnú. "Toto je to, čo viem. Donald Trump je podvodník a pokrytec. Jeho sľuby sú rovnako bezcenné ako diplom z Trumpovej univerzity. Má americké publikum za hlupákov. Dostane jazdu zadarmo do Bieleho domu a všetko, čo dostaneme my, je strašná čiapka," povedal v narážke na dnes už ikonickú šiltovku s nápisom" Make America Great Again".

Podľa Trumpovvho poradcu Reincea Priebusa sa Trump s Romneym stretli v sobotu a mali "veľmi dôležitý" rozhovor.

Trump sa stretol s Jamesom Mattisom, bývalým veliteľom ozbrojených síl USA pre Blízky východ, Perzský záliv a severnú Afriku, už v sobotu v New Jersey.

"Generál James ,Mad Dog' (Šialený pes) Mattis, o ktorom sa uvažuje ako o ministrovi obrany, bol včera (v sobotu) veľmi pôsobivý. Naozajstný generál generálov!," napísal Trump na Twitteri, ktorý používa stále ako hlavný komunikačný prostriedok s verejnosťou.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:54