trump prírodaReuters
StoryEditor

Máme vplyv na zmeny klímy, uznal Trump. V kampani hovoril o hoaxe

23.11.2016, 14:43
Autor:
ertert
Donald Trump pokračuje v zmierňovaní svojej rétoriky z predvolebnej kampane.

V kampani aj počas jednej z televíznych debát Trump vyhlásil, že globálne otepľovanie je výmysel. Tvrdil, že s ním pravdepodobne prišla Čína. V niekoľkokrát odloženom rozhovore s New York Times však zmenil názor. Novinári sa ho spýtali, či má ľudská činnosť nejakú súvislosť so zmenami klímy.

Trump odpoveďou prekvapil

"Myslím si, že tu nejaká spojitosť je. Nejaká áno. Záleží na tom, aká veľká je," povedal. Dôležitá je podľa neho konkurencieschopnosť Spojených štátov pri dodržiavaní environmentálnych štandardov. Do úvahy sa podľa Trumpa musí brať "koľko to bude stáť americké firmy". Obnoviteľné zdroje energie považuje za "veľmi dôležité".

Republikánsky prezident sa tiež nechal počuť, že ešte zváži odstúpenie od parížskej klimatickej dohody. Dodal, že celou témou sa podrobne zaoberá. "Som v tomto smere otvorený ďalším názorom," povedal. Štáty sa v dohode zaviazali k udržaniu vzostupu globálnej priemernej teploty o výrazne nižšiu hodnotu, než 2 °C vzhľadom k predindustriálnou úroveň. V kampani Trump sľuboval odstúpenie od dohody.

Hovorca Greenpeace Travis Nichols tvrdí, že zmierlivé slová Trumpa nebudú v praxi znamenať takmer nič. Trump do významných postov podľa Nicholsa obsadí odborníkov, ktorí odmietajú zmeny klímy a lobistov z ropného priemyslu. Kroky americkej vlády tak podľa Greenpeace celkom iste nebudú v súlade s ochranou prírody.

"Expert" na zmeny klímy

Trump sa začal k problematike globálneho otepľovania vyjadrovať v roku 2012. Vtedy na Twitter napísal: "Koncept globálneho otepľovania vytvorila Čína, aby znevýhodnila americkú výrobcu." Počas kampane bránil ropný priemysel a navážal sa do Hillary Clintonovej, ktorá sľúbila investície do obnoviteľných zdrojov energie.

V januári v rozhovore pre stanicu Fox News ešte ako republikánsky kandidát vyhlásil: "Myslím si, že klimatické zmeny sú len veľmi nákladnou formou daní. Veľa ľudí zarába veľa peňazí. O klimatických zmenách toho viem veľa. Dokonca som dostal aj niekoľko environmentálnych ocenení."

Nie je to prvýkrát, čo Trump po úspešnom volebnom ťažení mení svoje názory. V utorok šéfka jeho volebného štábu oznámila, že Trump nebude v rozpore s predvolebnými sľubmi vyšetrovať Clintonovú kvôli používaniu súkromného emailu pre pracovnú korešpondenciu.

V súlade so sľubmi oznámil, že po vstupe do Bieleho domu odstúpi od Transpacifickej obchodné dohody TPP. Dištancovať sa musel aj od priaznivcov "alternatívnej pravice", ktorí cez víkend vo Washingtone oslavovali jeho zvolenie hajlovaním.

01 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:35