putin merkelováReuters
StoryEditor

Vráťme sa k strategickej stabilite. Európa vyzýva Rusko na nový začiatok pri kontrole zbraní

25.11.2016, 11:53
Autor:
ČTKČTK
Skupina 14 európskych štátov, vrátane Slovenska, dnes vyzvala na nový začiatok v oblasti kontroly konvenčných zbraní.

Výzva sa týka predovšetkým vzťahu k Rusku, ktoré pozastavilo platnosť Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe z roku 1990. Vo vyhlásení skupiny krajín na čele s Nemeckom sa tiež píše o zvyšujúcej sa nestabilite v Európe alebo ilegálnej anexii Krymu Ruskom.

Vyhlásenie zdôrazňuje potrebu vrátiť sa k strategickej stabilite, zdržanlivosti, predvídateľnosti a transparentnosti, aby sa obmedzili vojenské riziká.

"Kvôli množstvu udalostí z posledných rokov, ktoré vzbudzujú znepokojenie a ku ktorým patrí aj nelegálna anexia Krymu Ruskou federáciou a následná pretrvávajúca kríza na východe Ukrajiny, panujú vážne pochybnosti o budúcnosti spolupráce v oblasti bezpečnosti na našom kontinente," píše sa v texte.

Vyhlásenie konštatuje, že sa tiež drobí súčasný systém kontroly zbrojenia, a zdôrazňuje potrebu vrátiť sa k strategickej stabilite, zdržanlivosti, predvídateľnosti a transparentnosti, aby sa obmedzili vojenské riziká.

"Sme presvedčení o tom, že nový začiatok v oblasti kontroly konvenčných zbraní je dôležitým krokom k skutočnej a efektívnej spolupráci v oblasti bezpečnosti, ktorý povedie k mieru a bezpečnosti na našom kontinente," stojí tiež v texte, ktorý vyzýva aj ďalšie štáty, aby sa k iniciatíve pripojili. Za hlavné fórum pre budúci dialóg označuje vyhlásenie Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Text výzvy podpísalo 14 štátov, pôvodne sa pritom hovorilo o tom, že ich bude 16. Rumunsko a Portugalsko ale nakoniec v skupine nie sú. Vedľa Slovenska a Nemecka vyhlásenie podpísali Česko, Rakúsko, Belgicko, Švajčiarsko, Španielsko, Fínsko, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Švédsko a Bulharsko.

Zmluva o konvenčných ozbrojených silách v Európe obmedzuje predovšetkým počet tankov, ťažkého delostrelectva, bojových lietadiel a vrtuľníkov medzi Atlantikom a Uralom. Členské krajiny NATO a Varšavskej zmluvy ju podpísali v novembri 1990. O deväť rokov neskôr bola zmluva v súvislosti so zrušením Varšavskej zmluvy revidovaná. Rusko v roku 2007 plnenie zmluvy pozastavilo, kým revíziu neratifikujú štáty NATO.

Západné krajiny ale odmietli novú verziu zmluvy ratifikovať, kým Rusko nesplní svoj sľub z roku 1999 a nestiahne svoje jednotky z Podnesterska, oblasti Moldavska ovládanej proruskými separatistami. Rusko sa v posledných rokoch podieľalo len na stretnutiach konzultačnej skupiny k zmluve. Aj účasť na nich ale vlani pozastavilo.

01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:22