putin trumpReuters
StoryEditor

Medzi Rusmi stúpa záujem o zblíženie so Západom, nepriateľský postoj naďalej prevláda

29.11.2016, 10:38
Autor:
ČTKČTK
Viac ako dve tretiny Rusov by si želali zblíženie so Západom.

V prieskume nezávislého strediska Levada by takýto vývoj privítalo 71 percent opýtaných, čo je o pätinu viac ako vlani v júni. Tento výsledok sa blíži historickému maximu z marca 2000, kedy sa pre lepšie vzťahy so Západom vyslovilo 76 percent Rusov, napísal podnikateľský denník RBK.

Súčasne 56 percent opýtaných pripustilo, že sa k Spojeným štátom stavajú zle či skôr zle. V predchádzajúcich prieskumoch z tohto roku ale takto zodpovedali skoro dve tretiny účastníkov. Voči Európskej únii má záporný postoj tiež nadpolovičná väčšina, 54 percent opýtaných.

K vyzneniu prieskumu sociológ Alexej Graždankin poznamenal, že Rusi síce túžia po normalizácii vzťahov so západnými štátmi, ale myslia si, že iniciatíva v tomto smere by mala vzísť od Západu.

Lepšie vnímanie USA ruskou verejnosťou pripísal médiám, ktoré poukazujú na možnosť oteplenia rusko-amerických vzťahov po zvolení Donalda Trumpa; podľa iného prieskumu Levadu zlepšenie vzťahov medzi oboma jadrovými veľmocami po Trumpovom zvolení očakáva viac ako polovica Rusov.

Záujem o zlepšenie vzťahov so Západom a súčasne negatívny postoj k USA a EÚ podľa politológa Igora Budina nepredstavujú rozpor, ale vystihujú dvojznačný vzťah k Západu: na jednej strane si Rusi uvedomujú ruské zaostávanie a potrebu spolupráce, ale napriek tomu vnímajú západné krajiny ako nepriateľov. Hlbšia zmena v postojoch by potrebovala viac času.

Taktiež analytik Jevgenij Minčenko pričíta výkyv v náladách Trumpovmu zvoleniu. "Ľudia si teraz hovoria, že Američania sú chlapíci - zvolili Trumpa, normálneho chlapa, hoci proti nemu bola všetka propaganda a celá mašinéria americkej elity," poznamenal s tým, že Trumpova súperka Hillary Clintonová bola Rusmi vnímaná ako "komunistická byrokratka" - nenávidená, prefíkaná, falošná a skorumpovaná.

Sociologička Oľga Kryštanovská sa domnieva, že vyznenie prieskumov ovplyvnila istá únava zahraničnou politikou v štýle "všetkých nenávidíme, všetci sú zlí", ako aj ruské vnímanie Trumpovho zvolenia ako víťazstvo "nášho človeka" a úspech ruského prezidenta Vladimira Putina.

"To, že Rusi prejavili vrelší vzťah k Američanom, je zásluha výlučne ruských médií," odhadla politologička Jekaterina Jegorovova, podľa ktorej postoj Rusov k iným krajinám "je vždy predovšetkým dielom propagandy" v štátnych televíziách.

Denník Kommersant pripomenul, že pri nástupe Baracka Obamu do Bieleho domu len tretina Rusov - oproti terajšej polovičke - verila v zlepšenie vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 05 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:26