Reuters
StoryEditor

Trump telefonoval s prezidentkou Taiwanu, porušil dlhodobú politiku USA voči Číne

03.12.2016, 06:15
Autor:
ČTKČTK
Trumpov rozhovor znamená historický prvý kontakt medzi americkým a taiwanským vodcom po 37 rokoch.

Novozvolený americký prezident Donald Trump v piatok telefonicky hovoril s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Je to prvý takýto prezidentský kontakt od roku 1979, kedy vtedajší šéf Bieleho domu James Carter uznal politiku jednej Číny.

Biely dom, ktorého šéfom je až do 20. januára Barack Obama, uviedol, že telefonát nič nemení na postoji Spojených štátov, ktoré naďalej ctia politiku jednej Číny. Peking telefonát označil za "malý trik zo strany Taiwanu" a vyjadril nádej, že nepoškodí vzťahy medzi oboma krajinami.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom, ak by ostrov vyhlásil samostatnosť. Taiwan napriek tomu funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastnú vládu a demokratické zriadenie, zatiaľ čo v Číne pokračuje režim jednej strany. Taiwan však uznáva len 22 prevažne malých krajín sveta.

Trumpová hovorkyňa Hope Hicksová telefonát medzi Trumpom a taiwanskou prezidentkou potvrdila. Podľa nej obaja štátnici konštatovali, že "medzi Taiwanom a USA existujú blízke hospodárske, politické a bezpečnostné vzťahy".

Trump neskôr na twitteri zdôraznil, že iniciatíva vzišla od Cchaj Jing-wen. "Prezidentka Taiwanu mi zatelefonovala, aby mi zablahoželala k získaniu prezidentského úradu. Ďakujem!" napísal Trump na twitteri. Cchaj na to vzápätí reagovala s tým, že "obe strany sa na kontakte vopred dohodli".

Biely dom, ktorý stále ovláda Barack Obama, k Trumpovmu telefonátu podotkol, že Spojené štáty nemenia svoj postoj a uznávajú naďalej politiku jednej Číny. "Zostávame pevne oddaní politike jednej Číny," uviedol hovorca Obamovej Národnej bezpečnostnej rady Ned Price. "Naším základným záujmom sú mierové a stabilné vzťahy cez Taiwanský prieliv," dodal.

Čínsky minister zahraničia Wang Aj telefonát označil za "malý trik Taiwanu" a vyjadril nádej, že "nezmení politiku jednej Číny, ktorú dlhodobo vyznávajú vlády Spojených štátov". Agentúra AFP si všimla, že o telefonáte neinformovali žiadne čínske médiá a zmienky o ňom sú na internete v Číne cenzurované.

Jeden z predstaviteľov zastupiteľského úradu Taiwanu vo Washingtone uviedol, že Trumpov rozhovor znamená "historický" prvý kontakt medzi americkým a taiwanským vodcom od prerušenia diplomatických vzťahov medzi Washingtonom a Tchaj-pejom v roku 1979.

V tom istom roku tiež Spojené štáty nadviazali oficiálne vzťahy s Pekingom. Od tej doby udržiavajú USA s Taiwanom iba neoficiálne vzťahy, Washington ale naďalej dodáva Tchaj-peju zbrane, "aby mu pomohol udržať schopnosť sa brániť".

Trump tiež na to na twitteri poukázal. "Je zaujímavé, že Spojené štáty predávajú Taiwanu vojenský materiál za miliardy dolárov, a ja by som pritom nemal prijať blahoprajný telefonát," napísal.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 04 - Modified: 2024-04-24 07:44:37 - Feat.: - Title: Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch bývalého čínskeho diktátora 05 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:54