Reuters
StoryEditor

Štúdia vzniesla vážne obvinenia voči USA. Ich taktika mala zabiť tisícky migrantov

09.12.2016, 23:00
Správa obviňuje pohraničníkov z organizácie plánovaných honov na migrantov.

Americká pohraničná hliadka vymyslela účinnú taktiku, ako sa popasovať s ilegálnymi mexickými migrantmi. Používajú ako zbraň arizonskú púšť, kam Mexičanov aj iných obyvateľov Strednej Ameriky zaháňajú. Podľa štúdie americkej iniciatívy s názvom No More Deaths sa od deväťdesiatych rokov v púštnej divočine stratili desiatky tisíc prisťahovalcov a najmenej šesťtisíc tam zomrelo.

Pohraničníci prenasledujú ľudí, ktorí nelegálne prekračujú hranicu, do púšte, kde ich následne rozoženú. Nechajú ich tam ranených, mŕtvych či stratených. "Verejné tolerovanie miznutia tisícov ľudí za americko-mexickými hranicami je jedným z veľkých zločinov našej doby," vyjadrili znepokojenie v štúdii zverejnenej v stredu.

Okrem údajne zámernej taktiky vedúcej k smrti prisťahovalcov kritizuje iniciatíva No More Deaths pohraničnú hliadku, ktorá má 18 tisíc mužov na dvetisíc kilometrov dlhej hranici s Mexikom aj za sabotáž humanitárnej pomoci a diskrimináciu migrantov, ktorí potrebujú prvú pomoc.

Podľa zistení štúdie, ktorá sa zaoberala 544 konkrétnymi prípadmi zmiznutia, sa od deväťdesiatych rokov v púšti stratili desiatky tisíc ľudí, len za posledný rok to bolo 1200 ľudí. "Ak sa zmiznutí nájdu, skončia v nápravných zariadeniach, márniciach alebo ako kostry priamo na púšti. Z toho je veľké množstvo nájdených v neidentifikovateľnom stave," napísali aktivisti.

Obvinenie z plánovaných honov

Správa arizonských advokátov obviňuje hliadku, že jej pohraničníci organizujú plánované hony na migrantov, ktoré vedú k vážnym zraneniam a úmrtiam. Cituje napríklad prípad mladého muža zo Salvádoru, ktorý prešiel hranicu v roku 2015. Po úteku pred hliadkou do púšte napísal textovú správu svojej rodine, v ktorej sa zveril, že má pravdepodobne zlomenú nohu. Od tej doby je jeho osud neznámy. Štyridsať percent zo všetkých naháňačiek s policajtmi údajne končí tým, že sa naháňaní migranti "vyparia" zo sveta.

V štúdii sú uvedené aj príklady použitia prehnanej sily zo strany pohraničníkov - mlátenie, kopanie, zrážanie vozidlami, zastrašovanie a pohryznutia psov. V 48 prípadoch je zdokumentované, že utekajúcich migrantov zabila priamo pohraničná hliadka.

Sama pohraničná hliadka eviduje od deväťdesiatych rokov medzi migrantmi 6000 obetí. Podľa iných hlasov je však počet mŕtvych migrantov ešte vyšší, pretože veľa ľudí nebola nikdy nájdená.

Americká colná a hraničná ochrana (CBP), organizácia nadriadená pohraničnej hliadke, sa však rozsahu obvinení bráni. "Ceníme si ľudské životy. Preto úzko spolupracujeme s predstaviteľmi mexickej vlády, právnikmi a komunitami na vzdelávaní potenciálnych migrantov o nebezpečenstvách ilegálneho prekročenia hranice," stojí podľa webu britského denníka Guardian v jej oficiálnom vyhlásení.

Za smrť môžu pašeráci

CBP dala za príklad pohraničnú hliadku v sektore blízkosti mesta Tucson. Tá má v regióne 36 záchranných majákov a 230 zdravotníckych špecialistov spolu s 54 agentmi zameranými na vyhľadávanie, prvú pomoc a záchranu ľudí.

Za smrteľné prípady preto podľa CBP môžu prevádzači. "Pašeráci klamú. Svojim zákazníkom hovoria, že je všetko bezpečné, ale v skutočnosti je terén zradný a podmienky extrémne," stojí vo vyhlásení organizácie.

Odborová organizácia Národná rada pohraničnej hliadky podporila kvôli zlým podmienkam na hraniciach kandidatúru Donalda Trumpa, ktorý v rámci svojich predvolebných sľubov zmienil stavbu múru oddeľujúceho USA od Mexika. Odborári tiež patria medzi poradcov Trumpovho tímu, ktorý sa stará o prevzatie moci.

Stratégia z čias Clintona

Bezpečnostné opatrenia sa už na hraniciach sprísňovali po útokoch na Svetové obchodné centrum 11. septembra 2001. CBP vtedy najala nových pracovníkov a zaobstarala modernejšiu techniku. Okrem jednoduchého plotu je teraz hraničná zóna vybavená aj kamerovým systémom, senzormi, dronmi a na hraniciach patrolujú zásahové tímy.

Podľa iniciatívy No More Deaths však súčasná stratégia pochádza ešte z doby prezidentovania Billa Clintona. V roku 1994 bola zavedená taktika "Prevencia prostredníctvom odstrašenia", ktorá zavrela vstupy do krajiny v osídlených oblastiach. Ilegálnym prisťahovalcom tak ostala jediná možnosť - nebezpečná cesta divočinou.

No More Deaths má v pláne vydať ďalšie štúdie, ktoré sa majú zaoberať ničením humanitárnej pomoci, ktorú zanechávajú dobrovoľníci na používaných cestách pri hraniciach, a diskrimináciou migrantov pri reakcii na telefonáty so žiadosťou o prvú pomoc.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:58