michail gorbačovReuters
StoryEditor

Gorbačov vyčíta Západu triumfalizmus, premárnil šancu po zániku Sovietskeho zväzu

13.12.2016, 09:00
Autor:
ČTKČTK
Ako krátkozrakú kritizoval prvý a zároveň posledný sovietsky prezident Michail Gorbačov politiku Západu po rozpade Sovietskeho zväzu pred štvrť storočím.

Od Spojených štátov a ich spojencov vtedy očakával, že bývalému súperovi pomôžu, ale Západ namiesto toho prepadol škodoradosti, a tak premárnil príležitosť vybudovať bezpečnejší svet po skončení studenej vojny. V rozhovore poskytnutom agentúre AP bývalý sovietsky vodca vyjadril nádej, že by sa vzťahy medzi Ruskom a USA po nástupe Donalda Trumpa do Bieleho domu mohli zlepšiť.

"Vzťahy medzi nami sú tak dôležité a týkajú sa všetkých, a tak musíme brať do úvahy aj záujmy druhých," povedal. Pripustil, že ho Trumpovo víťazstvo prekvapilo, ale odmietol nového prezidenta hodnotiť. Najprv je potrebné počkať, akú politiku bude nová americká vláda uskutočňovať. "Má málo politických skúseností, ale možno, že je to dobre," poznamenal.

Osemdesiatpäťročný Gorbačov kráčal pomaly a opieral sa o palicu, ale jeho úsmev bol stále podmanivý a úsudok ostrý. Počas hodinového rozhovoru v moskovskom sídle svojej nadácie reagoval pohotovo, opísala AP.

Bývalý prezident, ktorý spustil liberálne reformy, pomohol ukončiť studenú vojnu a dovolil štátom východného bloku vymaniť sa z područia Moskvy, trpko hovoril o neschopnosti Západu chopiť sa príležitosti, prameniacej z politiky "perestrojky", a začať novú éru spolupráce.

"Šúchal si ruky a hovorili si, ako je to pekné! Snažili sme sa niečo urobiť so Sovietmi po celé desaťročia, tak nech si zjedia, čo si navarili!" poznamenal a zatracoval "západný triumfalizmus", ktorý podľa neho zostáva kľúčovým faktorom napätia medzi Ruskom a Západom.

Vzájomné vzťahy sú na najhoršej úrovni od skončenia studenej vojny kvôli ruskej anexii ukrajinského Krymu v marci 2014 a podpory pre povstanie proruských separatistov na východe Ukrajiny. Spojené štáty a Európska únia na to reagovali uvalením ekonomických sankcií, ktoré spolu s nízkymi cenami ropy doviedli ruskú ekonomiku do recesie.

"Svet potrebuje, aby Rusko a Spojené štáty spolupracovali. Spoločne by mohli priviesť svet na novú cestu," povedal. Podľa Gorbačova lídri Ruska a Spojených štátov musia zasadnúť k rozhovorom a "zostať pri stole, kým nedosiahnu dohodu".

Gorbačov pochválil aj končiaceho prezidenta Baracka Obamu, ľutoval však, že USA a ich spojenci podľa neho uskutočňujú chybnú politiku voči Rusku, ktoré zo všetkého obviňujú. Rusko podľa neho chce mať priateľské vzťahy s USA, ale je ťažké to dosiahnuť, keď vidí, že bolo podvedené.

Vladimir Putin je podľa neho hoden byť prezidentom, ale kritizoval Kremeľ za boj proti slobode prejavu a za tuhú politickú kontrolu. "Spočiatku som ho skoro úplne podporoval, ale potom som začal byť kritický. Nemôžem sa vzdať svojich názorov," povedal.

Gorbačovovi sa triasol hlas dojatím, keď spomínal na dobu, kedy sa rozpadal Sovietsky zväz. Kľúčovú úlohu podľa neho zohral ruský prezident Boris Jeľcin, intrigánsky a hladný po moci, a predáci ďalších zväzových republík.

Na otázku, či zvažoval nasadenie štvormiliónovej armády a tajnej polície KGB, aby udržal Sovietsky zväz, Gorbačov odpovedal, že si bol vedomý, že by tým rozpútal občiansku vojnu v krajine plnej jadrových zbraní, a tak o použití sily nikdy neuvažoval.

01 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 02 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 03 - Modified: 2024-04-25 05:40:10 - Feat.: - Title: Snemovňa v Arizone odhlasovala zrušenie interrupčného zákona z roku 1864 04 - Modified: 2024-04-25 04:52:47 - Feat.: - Title: Dôležitý je dialóg. Blinken vyzýva, aby USA a Čína riešili svoje spory 05 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:01