StoryEditor

Trump si vybral ministra energetiky. Je ním známy popierač globálneho otepľovania

14.12.2016, 13:00
Autor:
ČTKČTK
Nominácia podlieha ešte schváleniu v Senáte.

Novozvolený americký prezident Donald Trump dnes oficiálne oznámil, že si vybral bývalého texaského guvernéra a svojho súpera z republikánskych primárok Ricka Perryho ako budúceho šéfa ministerstva energetiky.

Toto ministerstvo Perry v roku 2012, kedy sa prvýkrát uchádzal o republikánsku nomináciu na prezidenta, navrhoval zrušiť, pripomenula agentúra Reuters. 

Bývalý texaský guvernér je známym protivníkom teórie globálneho otepľovania. Ministerstvo energetiky v utorok oznámilo, že nevyhovie žiadosti Trumpovho tímu o odovzdanie zoznamu ľudí, ktorí pracovali na problematike klimatických zmien.

Hodlá rešpektovať vedeckú reputáciu a nezávislosť zamestnancov a žiadne mená Trumpovmu tímu neoznámi. Spor podľa Reuters naznačuje, že chystané odovzdanie ministerstva energetiky nebude hladké a hrozí roztržka.

Ministerstvo má v gescii nielen energetickú politiku USA, ale aj jadrovú bezpečnosť. Koordinuje program výroby jadrových zbraní a jadrových reaktorov, nakladanie s jadrovým odpadom a výskumné energetické programy.

Trump od volebného víťazstva vybral na posty ministrov a kľúčových poradcov už viac ako dvadsať osobností. Voľba už padla o nominácii šéfov najdôležitejších úradov vrátane ministerstva zahraničia, obrany, financií, spravodlivosti a vnútornej bezpečnosti a šéfa CIA.

​Nominácie do čela všetkých ministerstiev musí potvrdiť Senát amerického Kongresu. Súhlasu tejto komory naopak nepodliehajú posty poradcu pre národnú bezpečnosť, personálneho šéfa Bieleho domu, hlavného stratéga Bieleho domu a riaditeľa národnej ekonomickej rady.

Sekcia Globálne vznikla v rámci projektu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid.
01 - Modified: 2024-04-23 21:06:24 - Feat.: - Title: Rast aktivity v americkom súkromnom sektore sa v apríli spomalil 02 - Modified: 2024-04-23 20:40:25 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, investori čakajú na výsledky veľkých rastových firiem 03 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 04 - Modified: 2024-04-23 18:20:04 - Feat.: - Title: Predaj nových domov v USA v marci vzrástol viac, ako sa očakávalo 05 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 23:07