putin lukašenkoReuters
StoryEditor

Putin a Lukašenko sa dohodli na jednotnom trhu s energiami. Prehlbujú integráciu svojich krajín

09.09.2021, 21:55
Autor:
ČTKČTK
Ruský prezident Vladimír Putin v budúcnosti nevylúčil ani vytvorenie spoločného parlamentu.

Ruský prezident Vladimir Putin a bieloruský vodca Alexander Lukašenko sa pri dnešnom rozhovore v Moskve zhodli na 28 programoch integrácie svojich krajín.

Dohodli sa pritom na vytvorení jednotných energetických trhov a tiež spoločného obranného priestoru. Podľa agentúry TASS o tom obaja prezidenti informovali po rokovaní.

Posilňujú integráciu

Lukašenko, ktorému Putinova podpora prakticky umožnila tvrdo potlačiť opozíciu po sporných minuloročných prezidentských voľbách, prišiel do Moskvy zjavne posilniť proces integrácie oboch krajín vo zväzový štát.

V minulosti sa bieloruskému autoritárskemu vodcovi do rýchleho spojenia s Ruskom príliš nechcelo, rozsiahle protesty ho však očividne prinútili k prispôsobeniu postoja.

Putin po rokovaní oznámil, že Rusko a Bielorusko "sa dohodli na všetkých 28 zväzových programoch". Ide o programy "zamerané na zjednotenie legislatívy Ruska a Bieloruska v rôznych oblastiach hospodárstva, na vyrovnanie podmienok pre činnosť ekonomických subjektov oboch krajín, budovanie spoločných finančných a energetických trhov, dopravného priestoru, na utváranie a realizáciu spoločnej priemyselnej a poľnohospodárskej politiky".

Lukašenko, ktorý si stále zakladá na tom, aby vyzeral ako rovnocenný partner Putina, v tejto súvislosti zdôraznil, že hlavným dokumentom, o ktorom dnes rokovali, bol ten, ktorý sa týka rovnakých práv ruských a bieloruských hospodárskych subjektov.

V hre je aj spoločný parlament

Putin oznámil, že budú podpísané dokumenty týkajúce sa vytvorenia jednotných trhov s energiami oboch krajín, vrátane ropy, plynu a elektriny.

Dokument o jednotnom trhu s plynom by podľa neho mal byť podpísaný do 1. decembra roku 2023. Šéf Kremľa dodal, že cena tejto energetickej suroviny v budúcom roku zostane pre Bielorusko na rovnakej úrovni ako tento rok. Poznamenal tiež, že v pláne je tiež vytvorenie spoločného platobného priestoru.

"Dnes sme diskutovali aj o otázkach budovania jednotného obranného priestoru a zaistenie bezpečnosti zväzového štátu na vonkajšom obvode," informoval tiež Putin. Lukašenko k tomu poznamenal, že v prípade nutnosti Rusko a Bielorusko môžu "vytvoriť absolútne tesné vzťahy, ešte silnejšíe ako v unitárnom štáte". "Budeme stupňovať spoločné opatrenia proti spoločným výzvam a hrozbám," dodal.

Putin, pokiaľ ide o fúziu oboch krajín, podľa agentúry TASS nevylúčil "niekedy v budúcnosti" možnosť vytvorenia spoločného parlamentu. Zatiaľ to ale s Lukašenkom nerozoberali. 

01 - Modified: 2021-09-09 19:37:38 - Feat.: 0 - Title: Rusko a Bielorusko odštartovali spoločné vojenské cvičenie. Susedné krajiny vyjadrili obavy 02 - Modified: 2021-08-24 16:55:29 - Feat.: 0 - Title: Rusko sa nechystá vojensky angažovať v Afganistane, vyhlásil Putin
01 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 02 - Modified: 2024-04-21 11:49:04 - Feat.: - Title: Navaľná: Putin je nevypočítateľný, môže použiť jadrové zbrane 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 04 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:03