Reuters
StoryEditor

Prichádza Trumpov žolík. Multimilionár, ktorého vyznamenal Putin, má spasiť vzťahy s Ruskom

14.12.2016, 17:59
Budúci šéf americkej diplomacie má vyznamenanie od Putina. Práve pre dobré vzťahy s Kremľom má šancu na normalizáciu vzťahov oboch veľmocí.

Skúsený biznismen, ale neskúsený politik. Tak možno v skratke charakterizovať Rexa Tillersona, rodáka z Texasu, ktorý zaujme jeden z najdôležitejších postov v kabinete Donalda Trumpa. Súčasný americký prezident ako aj jeho predchodcovia volili na post ministra zahraničia ľudí s reálnymi politickými skúsenosťami z diplomacie.

Tillerson je výnimkou. Úspešný šéf ropného gigantu Exxon Mobil má skúsenosti s biznisom a Trump si ho cení pre jeho úspešné podnikanie v Rusku. Skutočne, Tillerson sa s ruským lídrom Vladimirom Putinom pozná osobne, dokonca od neho v roku 2013 prevzal Rád priateľstva.

Biznismen, ktorý má naprávať vzťahy s Ruskom

Práve preto si Trump Tillersona vybral. Má totiž nádej, že skúsený Texasan, ktorý v Rusku dlhé roky podnikal dokáže obnoviť zašlé priateľstvo medzi Washingtonom a Moskvou.

„Ako človek blízky k Putinovi má Tillerson dostatočný potenciál na urovnávanie vzťahov medzi oboma krajinami,“ konštatuje Pavel Havlíček, odborník na ruské zahraničné vzťahy z českej Asociácie pre medzinárodné otázky. Pripomína však, že aj predošlí ministri zahraničia a prezidenti Spojených štátov sa o oteplenie vzťahov s Ruskom snažili. „O známy reset sa snažil Barack Obama, ako aj George Bush po útokoch v New Yorku v septembri 2001. Počiatočné snahy však vždy nakoniec postupne stroskotali a skončili na bode mrazu,“ dodáva Havlíček. Jednoducho, zmier oboch veľmocí nie je vždy jednoduchý.

Kritik sankcií

Tillerson je význačný ešte jednou vecou. Ako jeden z mála popredných amerických biznismenov neustále kritizoval americké sankcie voči Rusku po tom, čo anektoval ukrajinský Krym. To, že je proti sankciám, je pochopiteľné.

Exxon Mobil v Rusku podnikal dlhé roky a aj do budúcna plánoval v krajine viacero veľkých projektov pod patronátom ruskej vlády. Po sankciách im však musel Tillerson dať zbohom. Havlíček predpokladá, že protisankčná rétorika biznismenovi zostane aj keď zasadne do ministerského kresla. „Je pravdepodobné, že jeho názory k sankciám prekračujú biznisovú rovinu. Svedčí o tom aj jeho vyznamenanie Putinom,“ uzatvára politológ.

Okrem biznisu má Tillerson s Trumpom tiež niečo spoločné. Obidvoch čaká pred nástupom do úradu zbavenie sa firiem či podieloch v nich. Tillerson vlastní viac ako 2,6 milióna akcií spoločnosti Exxon Mobil, ktoré majú dohromady hodnotu 240 miliónov dolárov.    

01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 03 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:25