Reuters
StoryEditor

Na Ameriku udrela mimoriadne silná zima. Vyžiadala si niekoľko životov

17.12.2016, 18:01
Autor:
ČTKČTK

Na severe Spojených štátov vrcholí vlna mimoriadne chladného počasia. To spôsobilo poľadovice na vozovkách a tým aj časté dopravné nehody, ktoré si vyžiadali najmenej šesť mŕtvych. V leteckej doprave naberajú spoje oneskorenia alebo sú úplne zrušené.

Na diaľnici 95 pri Baltimore v štáte Maryland si hromadná zrážka viac ako piatich desiatok vozidiel vyžiadala dvoch mŕtvych a najmenej 15 zranených. Z vozovky do svahu sa prevrátila cisterna s benzínom a explodovala.

Na severe Virginie ohlásila polícia 41 dopravných nehôd a jednu ľudskú obeť. Jedna vodička prišla o život v štáte Ohio, keď zišla z cesty. Dvaja mŕtvi sú tiež v Severnej Karolíne, kde došlo k viac ako stovke nehôd. Mrholenie spojené s mrazom trvajúce nepretržite takmer 40 hodín tu vytvorilo na cestách ľadovú plochu.

Obe letiská obsluhujúce hlavné mesto Washington zažívajú kalamitný stav. Medzinárodné letisko Dulles obnovilo prevádzku dvoch letových dráh uzatvorených na viac ako tri hodiny kvôli zamŕzajúcej ploche. Reaganove národné letisko prevádzku prerušovať nemuselo, ale aj tam sa kopia meškania leteckých spojov.

Na nebezpečne nízke hodnoty až mínus 34 stupňov Celzia spadli teploty v Montane. Varovanie pred "život ohrozujúcou zimou" bolo vydané aj pre Severnú Dakotu. Informovala o tom dnes americká Národná meteorologická služba (NWS).

Ľadový arktický vietor dorazil cez kanadskú hranicu do USA tento týždeň druhýkrát a pripojil sa k búrke, ktorá sa vytvorila nad Tichým oceánom a priniesla sneh na veľké územie amerického severu až po východné pobrežie. Až pätnásťcentimetrovú snehovú nádielku meteorológovia sľubujú štátom Vermont, New Hampshire, Maine, Wisconsin a Indiana.

NWS predpokladá, že meteorologické podmienky obmedzia cez víkend dopravu na niekoľkých miestach od Montany po Filadelfiu v Pensylvánii, kde je hlásený mrznúci dážď a námrazy na cestách.

Studená vlna zasiahla tento týždeň Boston, kde namerali vôbec najnižšiu teplotu od roku 1883. Školy kvôli tomu zostali v piatok zatvorené a úrady radili ľuďom, aby buď nevychádzali vôbec, alebo sa dostatočne obliekli.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 14:22:40 - Feat.: - Title: V Gaze zahynulo vyše 34-tisíc Palestínčanov, USA zostávajú skeptické pri evakuácii Rafahu 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:51 - Feat.: - Title: Batohy, súpravy, detektory. Finančná správa získala od USA techniku na odhaľovanie rádioaktívnych materiálov 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:21