Reuters
StoryEditor

Útočníka z Berlína polícia dlho sledovala. Pil alkohol a nemodlil sa, hovorí o ňom rodina

23.12.2016, 13:15
Autor:
ČTKČTK
Nemecké úrady sledovali Aníza Amriho a zaradili k osobám nebezpečným pre štát. Útoku sa zabrániť nepodarilo.

Rušný život Aníza Amriho, podozrivého z útoku v Berlíne, ho priviedol až k radikálnemu islamu. Podľa agentúry AFP sa zlodejíček a nelegálny migrant radikalizoval vo väzení a nakoniec spáchal teroristický útok. Z Nemecka sa ešte dokázal dostať do Talianska, kde ho dnes zastrelila polícia.

Amri 22. decembra oslávil svoje 24. narodeniny. Keď v januári 2011 revolúcia v Tunisku zvrhla vtedajšieho prezidenta Zina Abidin bin Alího, mal Amri 18 rokov. Za krádež a vlámanie bol síce v neprítomnosti odsúdený ku štvorročnému väzeniu, no dokázal využiť porevolučný chaos.

​Rovnako ako tisíce spoluobčanov sa v marci vydal na more a dostal sa na taliansky ostrov Lampedusa. Aby ho umiestnili na Sicíliu, klamal o svojom veku a vydával sa za maloletého.

Jeho brat Abdal Kadir povedal, že Anis neutekal len pred trestom, ale aj pred biedou. "Nemal v Tunisku žiadnu budúcnosť, chcel za každú cenu finančne pomôcť našej rodine. Ako väčšina obyvateľov Uslátíji žijeme pod hranicou biedy," povedal Abdal Kadir.

Avšak Amri v Taliansku v kriminalite pokračoval. Bol zatknutý so spoločníkmi, s ktorými zapálil školu. Dostal štvorročný trest väzenia a pretože zďaleka nebol vzorovým väzňom, nedočkal sa žiadneho odpustenie. Podľa talianskej tlače sa radikalizoval práve vo väzení.

​Keď sa dostal na slobodu, odmietlo ho Tunisko prijať späť, Taliansko mu nariadilo opustiť jeho územie. Vlani v júli zamieril do Nemecka, ktoré bolo na počiatku utečeneckej krízy a čakal ho príchod 900 tisíc žiadateľov o azyl.

Polícia i prokuratúra si muža točiaceho sa okolo radikálnych islamistov rýchlo všimla. Špeciálne sily v Porýní ho zaradili k nebezpečným osobám. Bol v kontakte s tridsaťdvaročným Iračanom Ahmadom Abdalazízem A., známym ako Abú Vala. Tento kazateľ s väzbami na Islamský štát (IS) pôsobil v mešite v Hildesheime, v bašte salafistov. V novembri bol Abú Vala s ďalšími štyrmi ľuďmi zatknutý pre podozrenie, že sa snažili získavať ľudí pre IS.

Polícia Amriho sledovala v deň berlínskeho útoku aj niekoľko dní pred ním, ako vstupoval alebo vychádzal z mešity v Berlíne. Od marca do septembra bol sledovaný pre podozrenie z prípravy kriminálneho činu ohrozujúceho štát. Chystal údajne lúpež, aby si mohol zaobstarať zbraň. Úrady vedeli, že používal šesť rôznych dokladov totožnosti a voľne sa s nimi pohyboval po Nemecku.

​Polícia prestala Amriho sledovať v septembri, keď sa podozrenie o príprave útoku nepotvrdilo. Dospela k záveru, že ide skôr o bitkára a berlínskeho dealera drog z parku Görlitzer, kde sa schádzajú narkomani s priekupníkmi drog.

V novembri sa o neho ale znovu začal zaujímať federálny protiteroristický úrad. V pondelok 19. decembra sa objavil za volantom ukradnutého poľského kamiónu, s ktorým vošiel do ľudí na vianočnom trhu. Autom zabil 11 osôb a v kabíne potom poľského vodiča.

Časť jeho príbuzných neverí, že to je jeho príbeh. "Žil ako ostatní mladí ľudia, pil alkohol, nemodlil sa," tvrdí ďalší brat Valíd. "Nikdy nerobil dojem, že by mohol spáchať zlo. Bol s nami v spojení cez facebook, vždy sa usmieval a bol veselý," povedala sestra Nadžúa.

01 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 02 - Modified: 2024-04-12 04:48:59 - Feat.: - Title: Po útoku Hamasu Berlín finančne podporí preživších holokaust žijúcich v Izraeli 03 - Modified: 2024-03-17 15:32:38 - Feat.: - Title: Poludnie proti Putinovi. Vdova po Navaľnom prišla na symbolický protest pred ambasádu v Berlíne 04 - Modified: 2024-03-09 15:38:58 - Feat.: - Title: Vodič zrazil ženu s kočíkom. Tragická nehoda v centre Berlína si vyžiadala obeť i zranených vrátane dieťaťa 05 - Modified: 2024-03-03 16:22:09 - Feat.: - Title: Pri raziách proti ľavicovým teroristom predbežne zadržali v Berlíne desať ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:26