StoryEditor

Nemci si mysleli, že je stále v Berlíne. Zatiaľ sa hľadaný terorista dostal až k Milánu

23.12.2016, 14:02
Autor:
ČTKČTK
Nemecká polícia teraz musí vyšetriť, ako útočník prešiel celú spolkovú republiku. Pátrať budú aj vo vlastných radoch.

Nemeckí vyšetrovatelia sú podľa denníka Tagesspiegel prekvapení, že podozrivý Tunisan Anis Amri bol objavený v Taliansku. Do dnešného rána, kedy dostali informáciu o tom, že ho talianski policajti zastrelili, sa domnievali, že je stále v Nemecku.

Teraz je podľa nich potrebné vyšetriť, ako sa mu podarilo prejsť takmer celú spolkovú republiku a dostať sa až k Milánu.

Z doterajších vyjadrení úradov a informácií médií vyplýva, že Amri z Nemecka odišiel do Chambéry v juhovýchodnom Francúzsku a odtiaľ cez Turín do Milána.

Z hlavnej milánskej stanice potom vyrazil do Sesto San Giovanni, kde ho dnes skoro ráno zastrelil policajt. Dvadsaťštyriročný Tunisan pritom údajne cestoval prevažne regionálnymi spojmi.

Prekvapená polícia
"Boli sme všetci prekvapení, pretože sme vychádzali z toho, že sa ešte nachádza v Nemecku," citoval Tagesspiegel jedného z vyšetrovateľov.

Jedným z dôvodov, prečo sa vyšetrovatelia domnievali, že môže byť Tunisan stále v Berlíne, boli zábery kamery, ktorá ho v mestskej časti Moabit údajne zachytila ​​niekoľko hodín po útoku.

Šéf krajinského kriminálneho úradu v Berlíne Christian Steiof dnes ale podľa nemeckých médií uviedol, že na záberoch v skutočnosti Amri nie je.

Smrťou Amriho vyšetrovanie nemeckej, ani talianskej polície nekončí, pretože je možné, že muž podozrivý z pondelkového útoku na berlínsky vianočný trh mal komplica. Reuters

Práve odpoveď na otázku o možných spolupáchateľoch alebo ľuďoch, ktorí o Amriho úmysloch vedeli, bude teraz podľa nemeckého generálneho prokurátora Petera Franka zásadná.

Nemeckí vyšetrovatelia zatiaľ podľa Franka, ktorý úmrtie Amriho oficiálne potvrdil, nemajú žiadne ďalšie konkrétne podozrivé osoby. Zamerať sa chcú aj na presné zmapovanie trasy, ktorou sa Amri dostal do Talianska.ber

Úniky z polície
Ďalšia časť vyšetrovania nemeckých úradov sa podľa denníka Bild zameria dovnútra polície, a síce kvôli tomu, že počas vyšetrovania unikali informácie do médií.

Tagesspiegel dnes napísal, že len v Berlíne po Amrim pátrali tisíce policajtov, niekoľko stoviek ich pritom bolo vyčlenených výhradne na túto úlohu. Aj veľká časť radových policajtov teraz nosí nepriestrelné vesty a má pri sebe automatické zbrane.

Berlínsky denník ďalej uviedol, že zatiaľ chýbajú dôkazy o tom, že by Amriho priamo riadil Islamský štát, aj keď s ním bol v kontakte.

Na vlastnú päsť
Skôr konal na vlastnú päsť a inšpiroval sa útokom v Nice, ktorý si v lete vyžiadal 86 životov. Z komunikácie s ďalšími salafistami vraj vyplýva, že si mladý Tunisan prial časom zomrieť ako mučeník.

Médiá v Nemecku informujú aj o tom, že nemecké úrady v septembri a októbri údajne od marockej strany dostali varovanie, že Amri chystá útok.

Kvôli pondelňajšiemu útoku zavádza nemecká polícia prísnejšie opatrenia aj vo vianočnej doprave. Na letiskách a železničných staniciach posilňuje ostrahu. Policajti sa vo zvýšenej miere zamerajú aj na 30-kilometrové pásmo pri nemeckých hraniciach.

IS potvrdil identitu útočníka
Muž zabitý neďaleko Milána je páchateľom teroristického útoku na vianočné trhy v Berlíne. Prostredníctvom agentúry Amaki to dnes oznámila organizácia Islamský štát (IS). Radikáli, ktorí ovládajú časti Sýrie a Iraku, sa k zodpovednosti za atentát prihlásili už v utorok.

"Útočník z Berlína vykonal nový útok proti talianskej policajnej hliadke v Miláne a bol pri prestrelke zabitý," uviedla agentúra Amaki, ktorú islamisti na komunikáciu so svetom používajú. Meno útočníka agentúra nezmienila.

01 - Modified: 2024-04-23 18:23:27 - Feat.: - Title: Útočníci, ktorí posprejovali Brandenburskú bránu, dostali podmienečné tresty 02 - Modified: 2024-04-12 04:48:59 - Feat.: - Title: Po útoku Hamasu Berlín finančne podporí preživších holokaust žijúcich v Izraeli 03 - Modified: 2024-03-17 15:32:38 - Feat.: - Title: Poludnie proti Putinovi. Vdova po Navaľnom prišla na symbolický protest pred ambasádu v Berlíne 04 - Modified: 2024-03-09 15:38:58 - Feat.: - Title: Vodič zrazil ženu s kočíkom. Tragická nehoda v centre Berlína si vyžiadala obeť i zranených vrátane dieťaťa 05 - Modified: 2024-03-03 16:22:09 - Feat.: - Title: Pri raziách proti ľavicovým teroristom predbežne zadržali v Berlíne desať ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 06:10