StoryEditor

Kráľovná plaču a divokých gest. Nezlomná hlásateľka žije v luxuse napriek biede v KĽDR

24.12.2016, 17:58
Ri Čchun-hi oslavne informuje o jadrových testoch a so slzou v oku o úmrtí lídrov krajiny. Tvárou štátnej televízie je už 40 rokov.

Sústredený pohľad, vycibrený prednes, divoká gestikulácia i smutné pohľady do kamery. Sedemdesiattriročná Severokórejčanka Ri Čchun-hi zvláda všetky tieto veci s profesionalitou sebe vlastnou.

Režim si ju kedysi dávno vybral ako hlavnú mediálnu tvár svojej propagandy, píše CNN. Národ v priebehu rokov informovala o úspešných jadrových testoch, zlom Západe aj o úmrtiach Kim Ir-sena a Kim Čong-ila.

​Narodila sa v roku 1943 do chudobnej rodiny. Režim si ju vybral už akú malé dievča. Chudoba je totiž v KĽDR považovaná za znak politickej neskazenosti. Budúcnosť Ri však nemala byť vo vysokej politike. Už od mladosti nad ostatnými vyčnievala svojimi jazykovými a hereckými schopnosťami.

Po absolvovaní základného vzdelania začala študovať na univerzite v Pchjongjangu. Zamerala sa na herectvo. Na škole si ju vybrala štátna televízna stanica KCTV. V roku 1971 sa prvýkrát objavila vo vysielaní. O tri roky neskôr už bola moderátorkou hlavnej spravodajskej relácie. Obrazovku odvtedy neopustila. V KĽDR ide o neobvyklú výdrž. Mnohí moderátori pod tlakom odstupujú ešte ako nováčikovia. Niektorí sa stanú nepohodlnými pre režim.

Stálica severokórejského spravodajstva
Z Ri sa postupom rokov stala hviezda. Na ulici ju každý pozná. Niet divu. Spravodajstvo z veľkých udalostí režim hrdo vysiela na veľkoplošných obrazovkách na niekoľkých miestach severokórejskej metropoly. Desaťtisíce ľudí sa v roku 2010 prizerali, ako Ri so stoickým pokojom referuje o napätí medzi KĽDR a Južnou Kóreou. O rok neskôr rozplakala celú krajinu správou o smrti Kim Čong-ila.

So slávou prišiel vplyv aj bohatstvo. Ri je obľúbenou postavou u najvyššieho vedenia krajiny. Osobne sa pozná s politickými i armádnymi špičkami. Aj vďaka tomu si môže užívať život v luxuse. Podľa zákulisných informácií vlastní moderný byt v Pchjongjangu. Rada tiež navštevuje tie najluxusnejšie reštaurácie v krajine, uvádza BBC.

Počas bohatej kariéry nazbierala veľa skúseností a trikov, ktoré ju na univerzite nikto neučil. Myslí si, že každý moderátor by mal mať svoj štýl. Dôležité tiež je, aby hlásateľ zvolil správny tón hlasu, ktorý zodpovedá danej správe. "Keď napríklad čítame názov Kórejskej ľudovodemokratickej republiky, nemali by sme kričať, ale hovoriť nežne," vysvetlila.

Koniec hlásateľskej hviezdy?
V rozhovore pre čínsku CCTV z roku 2012 prekvapila všetkých svojich priaznivcov aj severokórejský režim. V 69 rokoch sa rozhodla ukončiť kariéru. "Máme veľa mladých a krásnych moderátoriek, ktoré by sa mali ukazovať divákom," oznámila. Dodala, že zo spravodajstva neodíde úplne, plánovala zaúčať mladé novinárske talenty.

Takto oznamovala úmrtie dvoch severokórejských vodcov (pre spustenie videa kliknite na obrázok):

Mimo obrazovky však príliš dlho nevydržala. Niekoľkokrát sa objavila v tradičnom spravodajskom bloku a nenechala si ujsť ani všetky významné udalosti. Pred kamerou oslavovala úspešný test údajnej vodíkovej bomby v januári 2012. Vo februári tohto roku nešetrila chválou, keď KĽDR vyslala do vesmíru raketu so satelitom.

"Fascinujúca stopa satelitu na krásnom modrom nebi na začiatku februára v deň, ktorý je národným sviatkom Kim Ir-sena. To je dar, ktorým vyjadrujeme najväčšiu možnú vernosť," oznámila Ri vo vysielaní po odpálení rakety, ktorá mala niesť satelit. Západ to však považoval za zastierací manéver pre test zakázanej technológie, vďaka ktorej by mohla Severná Kórea ohrozovať napríklad Spojené štáty

Zatiaľ posledným vystúpením Ri pred kamerou bolo oznámenie úspešného jadrového testu v septembri tohto roku. Ri sa však na obrazovky celkom iste vráti. Bežné spravodajstvo necháva na mladších kolegyniach, kľúčové okamihy, ktoré sa zapisujú do dejín KĽDR, však nemôže národu prezentovať nikto iný.

01 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 02 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 03 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska 04 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu 05 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:27