TASR/AP
StoryEditor

Rusi vytiahli prvé telá leteckého nešťastia, objavil sa záznam komunikácie

26.12.2016, 11:45
Autor:
ČTKČTKertert
Vo vodách Čierneho mora pokračuje pátranie po obetiach nehody ruského lietadla. Na palube cestovalo 92 ľudí.

Podľa serveru BBC v Čiernom mori neďaleko mesta Soči operuje 3 500 ľudí. Po troskách a obetiach pátrajú lode, lietadlá, helikoptéry i ponorky. Tím 139 potápačov pracoval podľa ruských médií cez noc. "Operáciu sme nezastavili ani na minútu," vyhlásil v pondelok hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ruské pátracie tímy dnes našli v mieste pádu lietadla Tu-154 v Čiernom mori telá ďalších viac ako 70 obetí, vrátane kapitána lietadla. Telá prvých desiatich obetí boli prepravené do Moskvy a jedno už bolo tiež identifikované.

Štátny smútok

Potápači vyzdvihli z mora ďalšie kusy lietadla a ruskí činitelia opäť vylúčili, že by za tragédiou bol teroristický útok. V Rusku sa dnes držal štátny smútok k ucteniu pamiatky obetí, vlajky boli na všetkých inštitúciách spustené na pol žrde.

Záchranári pátrajú na ploche viac ako desiatich štvorcových kilometrov. "Časti lietadla Tu-154 ruského ministerstva obrany sme našli asi 1,5 kilometra od pobrežia mesta Soči v hĺbke 50 až 70 metrov," dodal.

Našli trup?

Na pondelňajšej tlačovej konferencii ruský minister dopravy Maksim Sokolov potvrdil, že za zrútením stroja je pravdepodobne chyba pilota alebo technická porucha. S variantom teroristického útoku vyšetrovatelia stále počítajú, považujú ho však za vysoko nepravdepodobnú, píše agentúra TASS.

Agentúra Interfax s odvolaním sa na nemenovaného člena pátracieho tímu uviedla, že jednej z lodí sa podarilo lokalizovať objekt pripomínajúci trup lietadla. Nachádza sa údajne 1,5 kilometra od pobrežia. Oficiálne to však vyšetrovatelia nepotvrdili.

Dobré počasie

V ruských médiách sa objavil audiozáznam poslednej komunikácie riadiacej veže a posádky lietadla. Vyplýva z neho, že lietadlo nemalo krátko pred nehodou žiadne problémy. Hlas posádky bol pri komunikácii pokojný až do chvíle, kedy lietadlo zmizol z radarov. V mieste pádu bolo podľa riadenia letovej prevádzky dobré počasie.

Podľa niektorých teórií môže stáť za leteckým nešťastím zlý technický stav lietadla. Stroj bol uvedený do prevádzky v roku 1983. Konašenkov tvrdí, že stroj pravidelne prechádzal technickými kontrolami. Poslednú absolvoval v septembri tohto roku. V decembri 2014 lietadlo prešiel generálnou opravou.

Stroj zmizol z radarov asi dve minúty po štarte z letiska v Soči v nedeľu v 5:25 ráno miestneho času. Smeroval do sýrskeho mesta Latakíja. V Soči stroj dotankovával po lete z Moskvy.

Odškodné

Na palube cestovalo 64 členov slávneho speváckeho zboru Alexandrovci. Tí mali v Sýrii vystúpiť pri novoročných oslavách na ruskej vojenskej základni. Sýrsky prezident Bašar Asad tiež potvrdil, že súbor mal vystúpiť aj vo vojnou zmietanom sýrskom meste Aleppe.

Zahynulo aj deväť novinárov, osem vojakov, osem členov posádky či dva aktivisti, ktorí sa angažovali v oblasti ľudských práv. Ministerstvo obrany v pondelok vydalo vyhlásenie, že príbuzní každého vojaka a civilného zamestnanca ministerstva, ktorí pri nešťastí zahynuli, dostanú odškodné 5,8 milióna rubľov (vyše 90-tisíc eur).

01 - Modified: 2024-04-25 10:55:46 - Feat.: - Title: Hrozba pre letiská a sklady. Rakety ATACMS sú kľúčové, ale Rusi sa mohli pripraviť, myslia si analytici 02 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 03 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 04 - Modified: 2024-04-25 08:26:11 - Feat.: - Title: Ruské úrady v rámci korupčnej kauzy na ministerstve obrany zadržali tretieho muža 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:48