StoryEditor

Ivan zabíja, blíži sa ďalší hurikán

14.09.2004, 00:00
Rekordne silný a nebezpečný hurikán Ivan v noci nadnes dorazil k západnému okraju Kuby. Hurikán za sebou v karibskej oblasti zanechal najmenej 65 mŕtvych a jeho zatiaľ poslednou obeťou sa stali Kajmanie ostrovy.

Množstvo budov prišlo o strechy. Rýchlosť hurikánu sa pohybovala okolo 260 kilometrov za hodinu, čím sa Ivan zaraďuje na piaty, najnebezpečnejší stupeň hurikánovej škály. Na západe Kuby evakuovali približne 1,4 milióna ľudí. Najviac obáv mali obyvatelia kubánskej metropoly Havany: 60 percent domov je tu v zlom stave a náporu živlu pravdepodobne mnohé neodolajú. Centrum hurikánov v Miami varovalo, že kubánske pobrežie môžu zasiahnuť až 7,5-metrové záplavové vlny hnané vetrom.
Stav ohrozenia už vyhlásili aj v americkom štáte Florida. Ivan je už tretím hurikánom, ktorý môže Floridu ohroziť. Iba pred týždňom zaznamenali hurikán Frances a pred mesiacom tam vyčíňal hurikán Charley. Varovanie už platí aj pre východné pobrežie Mexika. Ivan by mohol ohroziť ostrov Cozumel a severovýchod polostrova Yucatán, kde ležia turistické centrá Cancún a Playa del Carmen.
Od začiatku svojej karibskej púte spustošil hurikán, nazývaný aj Ivan Hrozný, Grenadu, Jamajku a britské Kajmanie ostrovy. Víchrica zničila až polovicu budov na Veľkom kajmaňom ostrove, napriek tomu, že sú považované za najbezpečnejšie zo všetkých karibských ostrovov. Od stredy, keď začal Ivan devastovať Karibik, hurikán zabil najmenej 65 ľudí, najviac na Grenade.
Tohtoročná hurikánová sezóna nedá obyvateľom Karibiku spať. Po Ivanovi sa v oblasti vytvoril ďalší uragán Javier, ktorý sa v nedeľu večer nachádzala 500 kilometrov juhovýchodne od zálivu Zihuantanejo a k Mexiku napredoval rýchlosťou 18 km/h.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 05:19