Reuters
StoryEditor

Mieri Zuckerberg do politiky? Už nie je ateista a navštívi všetky štáty USA

05.01.2017, 12:04
Autor:
fasfas
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg si dal nevšedné novoročné predsavzatie.

Má za cieľ v roku 2017 navštíviť všetky americké štáty. Médiá špekulujú, že to je ďalšia zo série indícií o jeho plánoch na vstup do politickej arény. Počas Vianoc napríklad oznámil, že už nie je ateista. To je brané ako jedna z najväčších nevýhod politických predstaviteľov v USA.

"Po búrlivom roku 2016 je pre mňa výzvou ísť von a hovoriť s ľuďmi o tom, ako žijú, pracujú a premýšľajú o budúcnosti," napísal v utorok na svojom facebookovom profile zakladateľ tejto sociálnej siete Zuckerberg. Uviedol, že už navštívil 20 štátov, zostáva mu teda ešte 30.

Cesty má s šéfom sociálnej siete absolvovať aj jeho žena Priscilla Chanová. Plánujú navštíviť regionálne kancelárie Facebooku, stretnúť sa s učiteľmi a vedcami, aj v malých mestách a na lokálnych univerzitách.

"Desaťročia technologického rozvoja a globalizácie nám umožnili byť oveľa produktívnejšími a prepojenejšími. Získali sme tým veľa výhod, ale mnohým ľuďom to skomplikovalo životy. Cítim preto väčšie bariéry medzi ľuďmi, ako za celý svoj život. Musíme nájsť cestu, ako to zmeniť, aby boli všetci spokojní," vysvetľoval svoju motiváciu v novoročnom statuse.

Britský The Guardian aj ďalšie médiá preto usudzujú, že tohtoročné predsavzatie svedčí o Zuckerbergovom úmysle usilovať sa o vstup do politiky. Za dôkaz je považované aj to, že na Štedrý deň šéf Facebooku prezradil na svojej sieti, že už nie je ateista.

"Už nie som ateista"

"Bol som vychovaný v židovskej viere, ale prešiel som si obdobím, kedy som ,veci' spochybňoval. Teraz ale verím, že náboženstvo je dôležitá vec," vysvetľoval, prečo praje k Vianociam i Chanuke. Podľa think-tanku Pew Research Center je náboženská viera jeden z dôležitých aspektov boja o politické funkcie, predovšetkým prezidentské kreslo.

Na začiatku decembra tiež vyšli najavo detaily zo žaloby, ktorou v apríli akcionári Facebooku protestovali proti umelému navýšeniu Zuckerbergovho podielu vo firme. V spise sa hovorí o tom, že jeden z prominentných investorov firmy Marc Andreessen s Zuckerbergom hovoril o tom, ako "definovať tú vec so štátnou službou, bez toho by to vystrašilo akcionárov, že strácate záujem o spoločnosť," napísal pred mesiacom The Guardian.

Zuckerberg sa už v minulosti nepriamo zapojil do politického diania. V roku 2013 založil lobistickú skupinu Fwd.us, ktorá mala za cieľ presadiť imigračnú reformu umožňujúcu jednoduchšie najímanie schopných zahraničných pracovníkov.

Pre verejnú funkciu dôležitým aspektom sú aj filantropické aktivity šéfa Facebooku. Nadácia Chan Zuckerberg Iniciative, ktorú založil so svojou ženou, má za cieľ použiť tri miliardy dolárov na "liečenie a prevenciu všetkých chorôb".

Oproti minulému roku je súčasné predsavzatie zrejme zamerané na verejné problémy. Vtedy mal za cieľ naučiť sa mandarínsku čínštinu, behať každý deň aspoň míľu a naprogramovať virtuálneho asistenta menom Jarvis, aby mu kontroloval dom.

01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár) 05 - Modified: 2024-04-10 11:54:48 - Feat.: - Title: Čaputová chce zostať na Slovensku. Nemám záujem vstúpiť do politiky, odkazuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:56