StoryEditor

V Číne vyrobili topánky s nacistickou symbolikou. Americká firma ich po kritike musela stiahnuť

16.01.2017, 16:18
Autor:
rdurdu
Internet obehla fotografia podrážky obuvi, ktorá necháva odtlačky nápadne podobné hákovému krížu. V Ázii je takáto symbolika bežná.

Americká obuvnícka spoločnosť stiahla z predaja jeden model po tom, čo zákazník prišiel na to, že topánka necháva odtlačky v tvare hákového kríža. Spoločnosť Conal International Trading Co. sa verejne ospravedlnila a tvrdí, že za tým netreba hľadať zámer a že chyba nastala na strane výrobcu v Číne.

Reddit.com

"Nebudeme predávať žiadne z našich topánok, ktoré majú chybu," uviedla firma vo vyhlásení, píše server BBC.com. Že topánky nechávajú takýto odtlačok si všimol používateľ sociálnej siete Reddit a celá záležitosť sa stala virálnou aj na ďalších sociálnych sieťach.

Topánky na Amazone nenájdete

Topánky bolo možné kúpiť na stránke Amazon.com, kde majú zákazníci možnosť tovary okomentovať. Jeden z nich tvrdí, že "sú dobré na vpochodovanie do Poľska, ale nie tak dobré na nič iné."

Amazon už topánky zo svojej ponuky stiahol.

Symbol nacistov

Hákový kríž (svastika) je v západnej kultúre známy predovšetkým ako symbol ideológie nacizmu, ktorú zosobňoval Adolf Hitler. Hákový kríž bol oficiálne prijatý ako symbol Hitlerovej strany NSDAP v roku 1920. Symbol sa dostal aj na zástavu Nemeckej ríše v rokoch 1935 - 1945. V mnohých štátoch sveta je nacistická symbolika trestná.

wikimedia.com

Vo východných filozofiách má hákový kríž úplne opačný význam - známy je ako symbol šťastia. V Japonsku a mnohých ďalších ázijských krajinách možno nájsť budovy s hákovým krížom na priečelí. Oproti tomu nacistickému je však zrkadlovo obrátený. 

Populárna v Ázii

Svastiku možno nájsť aj na Google Maps, ako príklad poslúži mesto Kyoto. V náhodne vybranej časti mesta sme našli hneď niekoľko svastík, ktoré odkazujú na budhistické chrámy (obrázok v lepšom rozlíšení nájdete tu).

maps.google.com

​Turisti mohli podobnú symboliku nájsť aj v bedekroch, miestni sa však stretli s ich nepochopením. Keďže Japonsko čakajú viaceré medzinárodné podujatia (Svetový pohár v rugby, či letná olympiáda), padlo rozhodnutie nahradiť svastiku znakom pagody - teda budhistickou vežou, píše server TheGuardian.com.

Nejde o prvý prípad

Svastiku môžeme nájsť aj v Číne. Preto sa možno domnievať, že ak si aj čínsky výrobca obuvi odtlačky všimol, nepovažoval ich za nič podozrivé. Nešlo by pritom o prvý podobný prípad. Už v roku 2002 dodal čínsky výrobca na kanadský trh hračky v tvare pandy, ktorá mala na hlave čiapku s hákovým krížom, píše server CBC.ca

Hračka vyvolala podobné reakcie, s akými sa nedávno stretol výrobca obuvi. Zodpovední sa však bránili tým, že svastika má v Číne úplne iný význam a že od tej nacistickej sa líši tým, že je zrkadlovo obrátená. Zároveň sa verejne ospravedlnili.

01 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 02 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 05 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:59