domáce násilieReuters
StoryEditor

Rusi môžu beztrestne biť manželky. Parlament dekriminalizuje domáce násilie

25.01.2017, 11:19
Autor:
ČTKČTK
Podľa správy OSN z roku 2010 zomrie v Rusku každý rok do 14 000 žien rukou svojich manželov či iných príbuzných.

Kontroverzný návrh zákona, podľa ktorého by domáce násilie nebolo hneď trestným činom, ale na prvýkrát len ​​priestupkom, dnes ruskí poslanci schválili v druhom čítaní, pomerom 385 ku dvom hlasom, komunisti sa zdržali. Záverečné hlasovanie sa očakáva v piatok.

Znepokojenie nad nápadom dekriminalizovať domáce násilie už vyjadril generálny tajomník Rady Európy Thorbjörn Jagland. Predseda Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin to ale odmietol ako "neprípustný nátlak" na dumu a uistil, že zákon rodiny posilní.

Poslanci podľa neho vychádzajú v ústrety prieskumu, podľa ktorého si tri pätiny Rusov neželajú, aby zákon prísne trestal rodinné rozpory, ak nevedú k ujme na zdraví.

"Predloha pred druhým čítaním neprešla vážnejšími zmenami. Schválená bola jedna zmena," poznamenala agentúra Interfax. Pod výrazom "bitie" sa teraz podľa zákonodarcov "chápe počínanie, spôsobujúce fyzickú bolesť, ktoré ale nevedie k ujme na zdraví a k pracovnej neschopnosti". Čiže modriny, podliatiny a pomliaždeniny budú na prvýkrát považované za dôkaz priestupku, zatiaľ čo ľahká ujma na zdraví zostane od začiatku trestným činom.

Neprešli však pozmeňujúce návrhy komunistov, aby zbitie tehotnej ženy, maloletých a nesvojprávnych zostalo trestným činom. Autor návrhov Jurij Sinelščikov márne argumentoval právnymi normami z rokov 1903 a 1922, aby dokázal, že "ruské tradície nie sú založené na výchove detí a žien bičom a fyzickými trestami, ako hlásajú niektorí politici, ale na právnom stanovisku o neprípustnosti narušenia fyzickej integrity".

Spoluautorka predlohy, poslankyňa vládnej strany Jednotné Rusko Olga Batalinová ale pozmeňujúci návrh odmietla ako "otvorene protirodinný" a ako "zasahovanie do rodinných záležitostí", ktoré by viedlo k tomu, že "za spôsobenie modriny dieťaťu bude rodič odsúdený na dva roky odňatia slobody". Pykať podľa trestného zákona si podľa nej zaslúžia len domáci tyrani opakovane mlátiaci svojich blízkych.

Jej kolega Andrej Isajev poukázal na "strašnú prax v niektorých európskych krajinách, kde bežne dochádza k zasahovaniu do rodinných vecí, ku štátnemu násiliu na rodinách".

Zákonodarcovia obhajujú svoje počínanie tiež zmenou iného zákona, ktorý z potýčky medzi dvoma cudzími ľuďmi urobil od nového roka priestupok, zatiaľ čo v rodine naďalej ide o zločin.

Podľa prieskumu štátnej agentúry VCIOM, o ktorom sa zmienil Volodin, si 70 percent Rusov žiadne násilie v rodine nepraje. Ale skoro pätina považuje uplatnenie fyzickej sily voči deťom, ženám aj mužom za prípustné.

01 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 04 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 04:58