Mexický prezident Enrique Peňa NietoReuters
StoryEditor

Žiadny múr platiť nebudeme, odkazuje mexický prezident Trumpovi

26.01.2017, 08:30
Autor:
ČTKČTK

Mexický prezident Enrique Peňa Nieto uistil občanov, že žiadny múr platiť nebudú. Americký prezident Donald Trump totiž v stredu potvrdil, že začatie stavby možno očakávať v rámci najbližších mesiacov. Nieto by budúci utorok mal doraziť na návštevu USA. Americké médiá však o jeho príchode pochybujú.

"Povedal som už niekoľkokrát, Mexiko nebude platiť za žiadny múr," povedal rozhodne v prejave Nieto. Podľa neho Mexiko neverí v stenu. "Ľutujem a odsudzujem rozhodnutie Spojených štátov pokračovať vo výstavbe múru, ktorý nás rozdeľuje, namiesto toho, aby nás spájala," cituje prezidenta Mexika britský web BBC.

Zložitý proces
Americký prezident Donald Trump dlhodobo sľubuje, že financovanie múru budú hradiť najprv Američania, nakoniec ale "stopercentne" Mexiko. Proces to vraj môže byť zložitý.

Washington sa medzitým chystá na návštevu Nieta, ktorá má prebehnúť budúci týždeň. Agentúra AP s odvolaním sa na mexické úrady uviedla, že mexický prezident zvažuje, či do USA vôbec pôjde. Pochybnosti o účelnosti návštevy podľa nich vyvolal nový príkaz prezidenta Donalda Trumpa na začatie stavby hraničného múru medzi USA a Mexikom. Trump v utorok v televízii povedal, že začatie stavby múru možno očakávať v priebehu niekoľkých mesiacov.

Rovnako tak odrádza Nieta od návštevy Washingtonu aj opozícia. Mexický minister zahraničia potvrdil, že prezident návštevu zvažuje, avšak dodal, že zatiaľ platí. Nieto vo svojom prejave o možnom zrušení návštevy susedného štátu nehovoril.

Obaja štátnici sa už v stretli. Donald Trump cestoval do Mexika vlani v auguste. Trump si vtedy stretnutie s mexickou hlavou štátu pochvaľoval a povedal, že má pre Mexičanov v USA "obrovský cit".

Mexický prezident je domácimi politiky a médiami obviňovaný zo slabosti a v krajine panujú obavy, či dokáže zámerom veľkého severného suseda čeliť. Popularita hlavy štátu sa pohybuje okolo 12 percent, čo je najnižšia hodnota od začiatku prieskumov v Mexiku.

Proti Trumpovi protestovali aktivisti Greenpeace
Proti politike nového amerického prezidenta protestovali v stredu aktivisti hnutia Greenpeace. Vyliezli na žeriav vysoký vyše osemdesiat metrov, aby na vrchole konštrukcie umiestnili veľký transparent s výzvou na odpor proti Trumpovi. Na rozvinutom transparente bolo do diaľky viditeľné slovo RESIST (vzdorujte).

Podľa hovorcu Greenpeace bolo cieľom siedmich aktivistov varovať pred niektorými krokmi novej americkej vlády, najmä pred plánovaným obnovením stavby kontroverzných ropovodov Keystone XL a Dakota Access. Ich stavbu zakázala bývalá vláda USA z obáv o poškodenie životného prostredia, ale Trump v utorok zákaz zrušil.

Demonštranti, ktorých protest sa uskutočnil neďaleko Bieleho domu, po niekoľkých hodinách zliezli na zem a boli vydaní polícii.

01 - Modified: 2024-04-10 19:32:00 - Feat.: - Title: Mexické úrady zadržali policajta na úteku, ktorý zastrelil 23-ročného študenta 02 - Modified: 2024-04-09 14:15:01 - Feat.: - Title: Pri zatmení Slnka sa zatmejú aj mozgy. V USA kvôli piatim minútam zavládla mánia (+ FOTOGALÉRIA) 03 - Modified: 2024-04-09 05:12:46 - Feat.: - Title: Bývalý ekvádorský viceprezident zatknutý pri razii na ambasáde bol hospitalizovaný, odmietol jesť 04 - Modified: 2024-04-06 06:47:32 - Feat.: - Title: Mexiko po razii na veľvyslanectve prerušilo diplomatické styky s Ekvádorom 05 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 06:38