Rodrigo DuterteReuters
StoryEditor

Duterte pozastavil boj proti drogám, brutálne zabíjanie sa mu vymklo z rúk

30.01.2017, 14:42
Autor:
ČTKČTK
Boj proti drogám a zločinnosťou boli kľúčovou súčasťou predvolebnej kampane filipínskeho prezidenta.

Filipínska polícia pozastavila svoju protidrogovú kampaň, ktorá si podľa serveru BBC News od leta vyžiadala okolo 7000 obetí medzi predpokladanými drogovými priekupníkmi a narkomanmi. Filipínsky policajný šéf takisto nariadil rozpustenie policajných protidrogových jednotiek.

Stalo sa tak po tom, čo skupina policajtov zneužila kampaň na únos a zabitie juhokórejského podnikateľa. Prezident Rodrigo Duterte, ktorý razie nariadil, však vyhlásil, že ťaženie proti narkotikám bude pokračovať až do posledného dňa jeho šesťročného funkčného obdobia.

Šéf filipínskej polície Ronald dela Rosa dnes oznámil, že pozastavuje protidrogové operácie, kým sa nepodarí policajné rady zbaviť "ničomníkov". "Najprv musíme prečistiť naše rady ... potom možno môžeme obnoviť našu vojnu proti drogám," vyhlásil dela Rosa. "Ak budú všetci spolupracovať, mohlo by sa nám to podariť za mesiac," dodal.

Juhokórejského biznismena Či Ik-čua vlani v októbri uniesli zo jeho domu neďaleko Manily pod zámienkou protidrogového záťahu. Únoscovia ho uškrtili, ale aj potom predstierali, že je nažive, aby sa pokúsili získať výkupné od jeho rodiny. Jeho telo našli v ústredí filipínskej národnej polície, ktorej príslušníci z protidrogového tímu sú zo zločinu podozriví.

Po minuloročnom nástupe Duterteho k moci začala polícia vykonávať rozsiahle razie priamo v domoch podozrivých obchodníkov s drogami. Kampaň vyvolala kritiku Západu aj medzinárodných humanitárnych organizácií, ktoré upozorňovali na mimosúdne zabíjanie, ktorého obeťami sa stávali prevažne drobní priekupníci. Polícia to popiera s tým, že konala v sebaobrane.

Duterte pôvodne vyhlasoval, že sa mu podarí zbaviť krajinu problémov s drogami v priebehu šiestich mesiacov. V nedeľu však uviedol, že problém podcenil, a že v protidrogovej kampani chce pokračovať až do skončenia svojho volebného obdobia v roku 2022.

01 - Modified: 2024-04-15 08:51:11 - Feat.: - Title: Filipíny neumožnia USA prístup na ďalšie základne 02 - Modified: 2024-04-12 11:05:48 - Feat.: - Title: Čína odmieta výstupy z Bidenovho samitu s Japonskom a Filipínami 03 - Modified: 2024-04-06 05:22:01 - Feat.: - Title: Filipíny s USA a ďalšími spojencami usporiadajú námorné cvičenie v Juhočínskom mori 04 - Modified: 2024-03-29 11:06:40 - Feat.: - Title: FOTO Bolestivá tradícia pokračuje. Na Filipínach sa ľudia nechali pribiť na kríž, aby pripomenuli Kristovo utrpenie 05 - Modified: 2024-03-29 21:23:16 - Feat.: - Title: Vyše desať ukrižovaných, ďalší zbičovaní. Filipínci si pripomenuli smrť Ježiša
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:15