Reuters
StoryEditor

Favorit francúzskych prezidentských volieb čelí škandálu. Jeho rodina si mala podvodne zarobiť milión

31.01.2017, 17:57
Autor:
TASRTASR

Manželka Francoisa Fillona podozrivá z fiktívneho zamestnania si ako poslanecká asistentka zarobila takmer milión eur, tvrdí francúzsky týždenník Le Canard Enchainé. Podľa týždenníka si podobne zarobili desaťtisíce eur aj dve Fillonove deti.

Vyšetrovatelia v parlamente

Penelope Fillonová si údajne zarobila počas deviatich rokov v pozícii poslaneckej asistentky svojho manžela, aktuálneho pravicového prezidentského kandidáta, až 900-tisíc eur. Informoval o tom týždenník Le Canard Enchainé, ktorý minulý týždeň uviedol, že Penelope síce bola manželovou asistentkou, ale reálne žiadnu prácu nevykonávala.

Týždenník najnovšie tvrdí, že Fillonovi robili poslaneckých asistentov aj jeho dve deti, ktoré si mali takto zarobiť 84-tisíc eur. Stránka týždenníka bola dnes podvečer nedostupná, citoval z nej francúzsky denník Le Figaro.

Do francúzskeho parlamentu dnes prišli vyšetrovatelia. Podľa francúzskeho rádia France Inter tam hľadali pracovné zmluvy Fillonovej manželky Penelope, ktorá vyšetrovateľom tieto zmluvy doteraz neposkytla.

Francois Fillon prostredníctvom šéfa svojej predvolebnej kampane odkázal, že chce, aby vyšetrovanie kauzy údajne fiktívneho zamestnávania jeho manželky, ktorá mu robila poslaneckú asistentku, postupovalo čo najrýchlejšie. Jeho advokát Antonin Lévy ocenil dnešný postup vyšetrovateľov. "Tešíme sa z rýchleho napredovania vyšetrovateľov s cieľom rýchlo šetrenie uzavrieť," skonštatoval advokát.

Fillonovi straníci ho podržali

Francúzsky denník Le Monde poukázal na to, že Fillonovi straníci v parlamente sa postavili za svojho kandidáta. Christian Jacob, parlamentný líder stredopravej strany Republikáni, do ktorej patrí Fillon, mu v mene poslancov vyjadril "jednohlasnú podporu".

Podľa informácií denníka Le Parisien vyšetrovatelia už zistili, že Fillonova manželka nikdy nemala kartu potrebnú na vstup do parlamentu, hoci bola jeho poslaneckou asistentkou devať rokov. Podľa zdrojov denníka musí mať každý poslanecký asistent takýto preukaz. Fillonov advokát oponoval: "Viacero poslaneckých asistentov z regiónov nemá vstupnú kartu. Penelope Fillonová nie je rozhodne jediná."

Pravicový prezidentský kandidát Francois Fillon a jeho manželka Penelope v pondelok vypovedali pred vyšetrovateľmi. Tí preverujú podozrenia z údajného fiktívneho zamestnávania Penelope Fillonovej, ktorá roky pracovala ako manželova poslanecká asistentka a zarobila si týmto spôsobom pol milióna eur z verejných peňazí.

Fillon tvrdí, že nešlo o fiktívne zamestnanie a je schopný poskytnúť vyšetrovateľom dôkazy, ktorými podozrenia vyvráti. Nič to nemení na veci, že celá kauza pokrivila obraz Fillona, pasujúceho sa do úlohy čestného a morálneho kandidáta na prezidenta. Fillon sľúbil, že ak bude v danej kauze predbežne obvinený, z boja o prezidentský úrad odstúpi.

01 - Modified: 2024-04-22 14:14:13 - Feat.: - Title: Francúzsky starosta vyvolal pobúrenie nacistickým pozdravom. Urobiť tak mal dvakrát 02 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 03 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:41