Ted MallochReuters
StoryEditor

Budúci veľvyslanec USA pri únii je jej nepriateľ. Predpovedá rozpad európskeho bloku

03.02.2017, 20:30
Autor:
ČTKČTK
Už skôr povedal, že by si ako investičný bankár stavil na zánik spoločnej európskej meny.

Odchod Británie je len prvým krokom na ceste k rozpadu Európskej únie. V rozhovore poskytnutom nemeckému týždenníku Der Spiegel to uviedol možný budúci veľvyslanec Spojených štátov pri Európskej únii Ted Malloch. 

"Keď sa pozeráte na Európu, môžete pred slovo 'exit' pridávať skoro ľubovoľné dve písmená," uviedol Malloch s odkazom na slovo brexit, ktoré sa stalo synonymom pre odchod Spojeného kráľovstva z EÚ. V minulosti sa v médiách objavili napríklad aj slová grexit označujúci odchod Grécka, frexit pre odchod Francúzska či czexit pre odchod Česka z únie.

"Z pohľadu USA je často lepšie spolupracovať dvojstranne s jednotlivými štátmi EÚ," uviedol v rozhovore Malloch s tým, že je potom Washington vo výhode.

Časopisu Der Spiegel tiež zopakoval svoje skoršie vyjadrenie, že by si ako investičný bankár stavil proti euru, ktoré označil za "chybný experiment".

Prezident Donald Trump síce Mallocha ešte oficiálne nenavrhol ako budúceho veľvyslanca USA pri EÚ, v rozhovore, ktorého časť dnes nemecký časopis zverejnil, ale Malloch uviedol, že je to takmer isté.

Proti tomu, aby Malloch zastával tak významný post, sa už vo štvrtok postavil Európsky parlament. Predsedovia troch najsilnejších parlamentných frakcií - ľudovcov, socialistov a liberálov - poslali list predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudeovi Junckerovi a predsedovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi a vyzvali ich, aby Mallochovi neudelili akreditáciu, ak ho Trump skutočne navrhne. Dôvodom ich odporu boli práve Mallochove nepriateľské postoje voči európskemu projektu.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:42