EuroparlamentReuters
StoryEditor

Europoslanci by sa mali vrátiť do lavíc. Sassoli chce obnoviť prezenčné zasadnutia

13.09.2021, 21:32
Autor:
TASRTASR
Účasť na plenárkach vrátane hlasovania bola od vypuknutia pandémie možná na diaľku.

Konferencia predsedov Európskeho parlamentu (EP) v pondelok pod vedením šéfa tejto inštitúcie Davida Sassoliho prediskutovala návrhy na reformu fungovania zákonodarného zboru EÚ.

Od budúcej, októbrovej plenárnej schôdze, by sa europoslanci mali opätovne stretávať "po starom" a osobne sa zúčastňovať na aktivitách EP.

Sassoli v správe pre médiá spresnil, že na úvod septembrového plenárneho zasadania v Štrasburgu zvolal mimoriadne zasadnutie vedúcich predstaviteľov politických skupín v EP, aby spolu zhodnotili chod inštitúcie počas pandémie koronavírusu a dohodli sa ako pokračovať ďalej.

"Podrobne sme preskúmali návrhy, ktoré sa zameriavajú na reformu plenárnych schôdzí, posilnenie výsadných právomocí a dohľadu europarlamentu, úlohu parlamentnej diplomacie a efektívnejšiu komunikáciu s občanmi. V centre diskusií bol návrat k osobnej parlamentnej činnosti a možnosť práce na diaľku iba za určitých okolností, ako to bolo v prípade pandémie," vysvetlil.

Od jari minulého roku, keď vypukla pandémia koronavírusu, bola účasť na plenárkach, vrátane hlasovania, možná aj na diaľku, prostredníctvom videokonferencie.

Podľa Sassoliho sa lídri politických frakcií zhodli na tom, že už od nasledujúceho plenárneho zasadnutia sa EP vráti k pracovnému formátu v podobe osobnej účasti europoslancov a zároveň budú - na skúšku - predstavené nové spôsoby práce.

Patrí k nim obmedzený počet kľúčových diskusií v hlavnom vysielacom čase, vyhradený priestor na diskusie o zahraničnej politike za prítomnosti šéfa diplomacie EÚ a používanie systému zdvihnutej ruky a modrých kariet pri diskusiách s predstaviteľmi Európskej Komisie a Rady EÚ. Europoslanci budú mať tiež možnosť hovoriť z centrálneho pódia a sedieť v prvých radoch počas diskusií, ktoré sa ich týkajú.

Sassoli dodal, že návrhy dohodnuté počas pondelňajšej diskusie predloží v piatok na posúdenie predsedníctvu Európskeho parlamentu, ktoré okrem neho tvoria aj podpredsedovia tejto inštitúcie a kvestori.

01 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 02 - Modified: 2024-04-11 20:49:02 - Feat.: - Title: Europarlament odobril rozpočtové hospodárenie Eurokomisii a jej agentúram. Záväzky majú rekordnú výšku 03 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien 04 - Modified: 2024-04-10 21:21:51 - Feat.: - Title: Europarlament predlžil pravidlá boja proti sexuálnemu zneužívaniu detí online, pomôže platformám ho odhaliť 05 - Modified: 2024-04-06 17:58:01 - Feat.: - Title: "Sú pripravení ničiť." Scholz varoval pred voľbami do Europarlamentu pred nárastom pravicového populizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:31