Utečenci v gréckom táboreReuters
StoryEditor

Libanon trpí pod tlakom utečencov, sýrske deti musia živiť chudobné rodiny

05.02.2017, 19:33
Autor:
ertert
Libanon je jednou z krajín, v ktorej žije najviac utečencov zo Sýrie.

Pod hranicou chudoby tu prebývajú desaťtisíce rodín. V núdzi posielajú svoje deti namiesto školy do práce. Z tých najmenších však vyrastá stratená generácia, ktorej chýba vzdelanie. OSN varuje pred prehĺbením krízy, v potravinových programoch je nedostatok peňazí.

Sedemročná Salma Ismatová sa preplieta medzi barovými stoličkami a ľuďom popíjajúcim koktaily sa snaží predať kvety. Keď sa jej reportéri server The Guardian spýtajú, čo tu robí, odpovie im, že si privyrába. Cez deň vraj chodí do školy. Medzi sýrskymi deťmi, ktoré do Libanonu prišli spoločne s rodičmi, je však výnimkou.

V Libanone aktuálne žije až 1,5 milióna Sýrčanov. Každý tretí človek je tu utečenec. Sýrčania vo svojom dočasnom domove väčšinou pracujú na podradných pozíciách za nevyhovujúcy plat. Až 93 percent rodín nemá dostatok jedla. Často preto do ulíc posielajú svoje deti. "Keď utečenci bojujú o prežitie, spoliehajú viac na svoje deti," vysvetľuje Edward Johnson zo Svetového potravinového programu.

Nedostačujúce sumy

Tento program sa snaží Sýrčanom v Libanone pomáhať. Pre sponzorov je však oveľa príťažlivejšia pomoc priamo v Sýrii. Do Libanonu navyše každý deň prúdia tisíce ľudí. Svetový potravinový program sa tak musí rozhodovať, komu pomôže. Aktuálne podporuje asi 700-tisíc detí a dospelých. Mesačne dostávajú v prepočte asi 25 eur.

Pre Sawsan Sadekovú, jej manžela a štyri deti je taká suma nedostačujúca. Na začiatku mesiaca si môžu dovoliť dve normálne jedlá za deň, na konci sa porcie výrazne zmenšia. Rodina Sadeková žije v Bejrúte spoločne s ďalšími dvoma rodinami. Ich jedálniček pozostáva väčšinou z ryže, zemiakov a cestovín.

Chýba mäso

Sýrsky kováč Osman Haco tvrdí, že najviac mu chýba mäso. Do Libanonu spolu s rodinou utiekol pred piatimi rokmi po tom, čo po bombardovaní skončil ich dom v troskách. "V Sýrii sme boli na mäso zvyknutí. Teraz si ho môžeme dovoliť raz za mesiac, "tvrdí.

Kvôli vojne zameškal jeho trinásťročný syn stovky hodín školskej výučby. V Libanone ho preto umiestnili do triedy s oveľa mladšími deťmi. V škole to neznášal. Začal preto zarábať. Vypomáha v kaderníctve. "Pretože nechodí do školy, je lepšie, keď bude aspoň pracovať," vysvetľuje jeho matka Asja.

Organizácia Save The Children sa snaží pomáhať rodinám, mladistvým aj deťom, aby sa nestali terčom vykorisťovania zo strany zamestnancov. "Chápeme, že medzi chudobnými ľuďmi sa dá očakávať aj detská práca. Snažíme sa však pracovať s rodičmi a vysvetliť im, ako dôležité je pre ich deti vzdelanie, aj keď zároveň pracujú. Nechceme, aby z nich vyrástla stratená generácia, "uvádza organizácia v jednej zo svojich tlačových správ.

Dlhšie a drahšie

Neziskové organizácie varujú, že situácia sa môže v nasledujúcich týždňoch prudko zhoršiť. Potvrdzuje to aj OSN. Potravinové programy majú pre Libanon financie len do polovice februára.

Véronique Barbeletová z britského Overseas Development Institute vysvetľuje, že utečenecké krízy po celom svete sú v posledných rokoch stále nákladnejšie a trvajú dlhšie. "Viac ako 40 percent utečencov je na úteku cez desať rokov," tvrdí.

"Model, kedy postavíme utečenecké tábory, kde sa o ľudí staráme, funguje inak. Počíta s tým, že ľudia sú zo svojich domovov vysídlení dočasne. Nie je stavaný tak, aby fungoval mnoho rokov. Musíme zmeniť spôsob, akým utečencom pomáhame, "myslí si.

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 04 - Modified: 2024-04-14 12:37:43 - Feat.: - Title: Libanon hlási zásah budovy Hizballáhu, Jordánsko narušenie vzdušného priestoru 05 - Modified: 2024-04-12 18:34:40 - Feat.: - Title: Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že odpálilo desiatky rakiet na Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 20:42