StoryEditor

V Malajazii zavraždili Kimovho nevlastného brata. Otrávili ho agenti KĽDR

14.02.2017, 12:03
Autor:
ČTKČTKdlmdlm
Smrť Kim Čong-nama potvrdila aj malajzijská polícia.

Nevlastného brata severokórejského vodcu Kim Čong-una v pondelok zavraždili v malajzijskom hlavnom meste Kuala Lumpur. Informovala o tom dnes agentúra Jonhap a ďalšie juhokórejské médiá s odvolaním sa na nemenované zdroje. 

Kým Jonhap bez bližších podrobností len napísala, že Kim Čong-nama zabili v pondelok ráno, káblová televízna sieť TV Čosun uviedla, že ho na kualalumpurskom letisku otrávili dve ženy. Dodala, že podľa viacerých zdrojov z juhokórejskej vlády ide zrejme o dve severokórejské agentky, ktoré sú teraz na úteku.

Malajzijská polícia agentúre Reuters najprv len oznámila, že pri prevoze z letiska v Kuala Lumpur do nemocnice zomrel nemenovaný Severókorejec, ktorého totožnosť zatiaľ nebola potvrdená. Popoludní SEČ ale oznámila, že zosnulým je skutočne Kim Čong-nam, ale príčina jeho úmrtia zatiaľ nebola určená. Dodala, že sa Kim Čong-nam chystal odletieť do Macaa, kde prevažne žil.

kim čong nam kim čong nam Reuters

Štyridsiatnik Kim Čong-nam bol starší nevlastný brat terajšieho severokórejského vodcu. Väčšinu času trávil mimo vlasť a bol známy tým, že sa verejne vyslovoval proti dynastickej vláde svojej rodiny v KĽDR. Niekoľkokrát dal najavo, že nestojí o vedenie krajiny.

"Osobne som proti nástupníctvu v tretej generácii," povedal v roku 2010 japonskej televíznej stanici Asahi TV pred tým, než sa po smrti otca chopil moci Kim Čong-un. "Dúfam, že môj mladší brat urobí všetko, čo je v jeho silách, pre zdarný život Severokórejčanov," dodal.

Najstarší syn Kim Čong-ila už prežil pokus o atentát v Macau v roku 2011. Dlhý čas bol považovaný za dediča Severnej Kórey, do nemilosti upadol po tom, čo ho zadržali pri pokuse vstúpiť do Japonska na falošný pas.

Čong-nam mal s Čong-unom spoločného otca, predchádzajúceho severokórejského prezidenta Kim Čong-ila. Hovorí sa, že Kim Čong-nam mal blízko k strýkovi Čang Song-tchekovi, ktorý bol svojho času druhým najvplyvnejším mužom v krajine, než ho jeho druhý synovec Kim Čong-un nechal pri čistkách v roku 2013 popraviť, údajne za prípravu pokusu o prevrat.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov 03 - Modified: 2024-04-11 08:39:08 - Feat.: - Title: Po nešťastí vo Veľkom Mederi mala zomrieť manželka poradcu ministra vnútra, polícia prípad vyšetruje 04 - Modified: 2024-04-09 17:29:44 - Feat.: - Title: Vo veku 94 rokov zomrel britský fyzik a držiteľ Nobelovej ceny Peter Higgs 05 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:55