StoryEditor

Putin nariadil uznávať doklady separatistov z Donbasu. Kyjev protestuje

18.02.2017, 17:36
Autor:
ČTKČTK
Ukrajina tento krok považuje za dôkaz okupácie Donbasu Ruskom.

Cestovné pasy a ďalšie dokumenty vydané povstaleckými úradmi na východe Ukrajiny sú odteraz považované v Rusku za platné. Vyplýva to z dekrétu prezidenta Vladimira Putina, ktorý dnes zverejnil Kremeľ. Kyjev označil Putinov dekrét za porušenie medzinárodného práva a mierových dohôd.

"Preukazy totožnosti, doklady o vzdelaní, rodné, sobášne a úmrtné listy (...) vydané existujúcimi úradmi v uvedených oblastiach sú v Rusku uznávané ako platné," hovorí sa v dekréte o dokumentoch zo samozvanej Doneckej aj Luhanskej ľudovej republiky.

Cestovanie bez víz

Putinov výnos tiež stanovuje, že ukrajinskí občania a osoby bez štátnej príslušnosti, ktoré majú trvalý pobyt v samozvaných ľudových republikách, smú cestovať do Ruska bez víz, na základe dokumentov, ktoré vydali povstalecké úrady.

Výnos má platiť dočasne, kým sa konflikt na východe Ukrajiny podarí "politicky vyriešiť na základe minských mierových dohôd", uviedol Kremeľ.

Dôkaz okupácie

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil v Mníchove Putinov dekrét za "ďalší dôkaz ruskej okupácie (ukrajinského územia) a ruského porušovanie medzinárodného práva".

V Kyjeve vplyvný tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksandr Turčynov vyhlásil, že Putin svojím dekrétom "de iure uznal pseudoštátne teroristické zoskupenia, slúžiace ako figový list pre ruskú okupáciu časti Donbasu", a že tento krok Kremľa "úplne škrtá" mierove dohody z Minsku.

"Nie je to ešte uznanie 'republík', ale ich bezcenných papierov," usúdila podpredsedníčka ukrajinského parlamentu Iryna Heraščenková. Nikto by ale nemal byť uvedený do omylu Putinovými slovami o dočasnosti, pretože Putinovým cieľom je zmraziť konflikt a destabilizovať Ukrajinu. Tiež ide podľa nej o "tradičné ruské vydieranie" v situácii, keď svet odsudzuje počínanie Ruska a dožaduje, aby vrátilo Krym a stiahlo sa z Donbasu.

Nápadná podoba

V Luhansku jeden z povstaleckých vodcov Igor Plotnickij uvítal Putinov dekrét ako krok k uznaniu "ľudových" republík.

Agentúra AFP upozornila, že doklady vydávané povstaleckými úradmi od vlaňajšieho marca sa veľmi podobajú ruským pasom s dvojhlavým orlom na červenej obálke. Noviny Ukrajinská pravda zase pripomenuli, že ešte na začiatku februára Putinov hovorca Dmitrij Peskov odmietal ako nepravdivé správy tlače, že doklady od separatistov sa už v Rusku fakticky uznávajú a možno si na ne kúpiť napríklad letenku či ubytovať sa v hoteli.

Milosť pre separatistov

Z nedodržiavania a sabotovania minských dohôd sa vzájomne obviňujú Moskva a Kyjev. Ruská strana nalieha najmä na prisľúbenú milosť pre separatistov,oľby a sľúbenú autonómiu povstaleckých územií, zatiaľ čo Kyjev trvá na tom, aby sa najprv z východu Ukrajiny stiahli cudzí vojaci a aby získal úplnú kontrolu nad celou dĺžkou hranice s Ruskom, odkiaľ - ako tvrdí - prúdia k povstalcom zbrane a vojaci.

Konflikt na Donbase na východe Ukrajiny si od apríla 2014 vyžiadal takmer 10-tisíc mŕtvych.

01 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 02 - Modified: 2024-04-15 14:02:03 - Feat.: - Title: Ruského disidenta Orlova previezli do väzenského tábora v Samare. Neinformovali právnika ani manželku 03 - Modified: 2024-04-15 13:15:11 - Feat.: - Title: Valí sa na nás „more“, varoval gubernátor zaplavenej Kurganskej oblasti 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 10:00:38 - Feat.: - Title: Líder snemovne USA chce hlasovať o pomoci Izraelu, plány o Ukrajine nevyjasnil
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 21:56