StoryEditor

Extrémna pravica na ceste do krajinských snemov

16.09.2004, 00:00
Víkendové voľby do saského a brandenburského krajinského parlamentu sa pravdepodobne skončia škandálom. Existuje totiž viac ako reálna šanca, že v regionálnych snemoch zasadnú predstavitelia radikálne pravicových strán, ktoré sa pohybujú na hranici legality.

Víkendové voľby do saského a brandenburského krajinského parlamentu sa pravdepodobne skončia škandálom. Existuje totiž viac ako reálna šanca, že v regionálnych snemoch zasadnú predstavitelia radikálne pravicových strán, ktoré sa pohybujú na hranici legality. Nacionálnodemokratická strana Nemecka (NPD) by mohla v Sasku získať 9 percent a Nemecká ľudová únia (DVU) môže podľa rôznych prieskumov verejnej mienky v Brandenbursku počítať so šesťpercentnou podporou.
Spoločným menovateľom úspešnej mobilizácie voličov sa stala nespokojnosť s činnosťou červeno-zelenej spolkovej vlády. NPD a DVU využili vlnu, ktorá sa momentálne valí celou krajinou a pondelkové demonštrácie proti reforme pracovného trhu sa pre ne stali vítanou platformou na verbovanie voličov z radov sklamaných obyvateľov nových spolkových krajín. "Národ krváca -- kapitál vyberá peniaze" -- je napísané na jednom z ich letákov protestujúcich proti plánovanému zlúčeniu podpory v nezamestnanosti a sociálnych dávok.
Historicky rozhádané NPD a DVU uzavreli pred voľbami pakt: V "čiernom" Sasku bude aktívna NPD a v Brandenbursku, kde vládnu sociálni demokrati s konzervatívnou CDU, DVU mníchovského milionára Gerharda Freya. V Brandenbursku, kde mobilizuje nespokojný elektorát aj postkomunistická PDS sú šance pravicových extrémistov menšie. NPD, ktorej ešte minulý rok hrozil zákaz, však päťpercentnú hranicu zrejme prekoná a dostane sa do krajinského parlamentu.

Hviezdne 60. roky
Svoje hviezdne obdobie zažila NPD (založená v roku 1964 v Hannoveri) v šesťdesiatych rokoch, keď sa jej podarilo dostať sa do siedmich regionálnych parlamentov a len tesne jej uniklo kreslo v Spolkovom sneme. V deväťdesiatych rokoch sa však jej volebné výsledky na spolkovej úrovni pohybovali vždy pod jedným percentom.
Odkedy sa do čela NPD v roku 1996 postavil Udo Voigt, snaží sa strana o novú štylizáciu. Jej politické ciele sú kolektívna, nacionálne definovaná spoločnosť a silný štát. "Zjednotenie NDR a NSR nestačí. Nemecko je väčšie ako spolková republika. Žiadame revíziu povojnových dohôd o hraniciach," uvádza vo svojom programovom vyhlásení. Mnohé jeho body sa nesú v znamení xenofóbie, NPD má nebezpečne dobré kontakty s neonacistickou scénou. V žiadosti o zákaz strany, ktorú v roku 2001 bez úspechu podala na Ústavný súd spolková vláda a parlament, sa poukazovalo na jej podobnosť s NSDAP Adolfa Hitlera.

Zlý signál pre investorov
Úspech NPD v Sasku by mal podľa všetkého neblahý dosah na investičnú klímu v regióne. Pritom práve táto spolková krajina sa pokladá (napriek veľkým oblastným rozdielom) za jednotku na východe. Časopis Spiegel odcitoval nedávno z magazínu Foreign Direct Investment, ktorý Sasko nazval "nemeckým regiónom budúcnosti". Volkswagen v Chemnitzi a Porsche s BMW v Lipsku vytvorili 66-tisíc pracovných miest; oblasť medzi Drážďanmi a Freibergom sa považuje za lídra v mikroelektronike. Politici a ekonomické kruhy varujú, že ak budú vo voľbách triumfovať extrémni pravičiari, mohlo by to odstrašiť investorov. "Kto posilní pravicu si musí uvedomiť, že poškodzuje imidž a rast regiónu," upozornil prezident Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory Ludwig Georg Braun. Pre voliča, ktorý sa rozhodne pre pravicových extrémistov, sú však zrejme podobné argumenty irelevantné.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 08:52