Reuters
StoryEditor

Temná hra má viesť ruské deti k samovražde, šíri sa sociálnymi sieťami

25.02.2017, 18:35
Rusko dlhodobo patrí do skupiny krajín s najvyššou mierou samovrážd medzi mladými.

Na predmestí Petrohradu našli pred dvoma týždňami na ulici ťažko ranenú desaťročnú dievčinu. Vypadla z okna. Nešlo však o nehodu. Podľa lokálnych médií sa pokúsila spáchať samovraždu. Za všetkým je rozšírený fenomén zvaný "modrá veľryba", temná hra na sociálnych sieťach, ktorá vedie mladých Rusov aj ich rovesníkov z krajín strednej Ázie k tomu, aby si siahli na život.

Prípad dievčaťa z Petrohradu nie je prvým ani posledným v dlhom rade tajomných pokusov o samovraždu maloletých Rusov. Ich rastúci počet ale viedol ruskú bezpečnostnú službu FSB k založeniu novej databázy, ktorá zhromažďuje informácie o samovraždách detí a tínedžerov. Mala by pomôcť odhaliť tendencie tínedžerov siahnuť na vlastný život. Rusko totiž patrí dlhodobo ku krajinám s najvyššou mierou samovrážd medzi mladými.

Hra sa šíri

Podľa januárovej správy ruského denníka Novaja Gazeta ruské Centrum pre verejné internetové technológie zistilo, že denne sa na ruských sociálnych sieťach objavia štyri tisícky "hashtagov," ktoré svedčia o tom, že sú do hry mladí Rusi zapojení.

Ide o heslá "modrá veľryba", "more veľrýb", "som v hre", "zobuď ma o 4:20", "F58" a iné. Ďalšie nezapočítané prípady pritom hlásia postsovietske štáty ako Kazachstan, Ukrajina, Bielorusko alebo Azerbajdžan.

Stovky samovrážd 

Na ruských weboch sa denne objavujú fotografie zranení, kedy si deti do kože vyrezávajú znaky súvisiace s hrou. Známi samovražedných obetí tiež zverejňujú špekulácie o údajnom napojení na hru. Treba však dodať, že ruská polícia zatiaľ žiadne tragické úmrtie definitívne nepripísala temnému fenoménu.

Odborníkov na duševné zdravie aj niektorých vládnych predstaviteľov ale trápia predovšetkým dôvody detí uchyľovať sa k podobným hrám. Podľa štatistík ruskej vlády len v roku 2016 spáchalo samovraždu celkom 720 maloletých.

Hlavnými dôvodmi sú neopätovaná láska, rodinné problémy alebo psychická nestabilita. Do toho sa pridáva aj nedostatok príležitostí, alkoholizmus a užívanie drog. Internet či sociálne siete sú malým, ale rastúcim faktorom.

Ťažšie úlohy

Kvôli tomu psychológovia a sociálni pracovníci upozorňujú, že je potrebné brať "modrú veľrybu" vážne. "Keď sa dieťa pripojí k tejto hre, nie je ihneď tlačené k samovražde. Ale úlohy sa s postupom času sťažujú, čo teenagerov doháňa k bezmocnosti. Ak majú nejaké psychické problémy, môže ich tlak viesť až k samovražde," povedala pre web Rádia Slobodná Európa Natalya Lebedevová z online poradenskej služby Your Territory Online. Len za január sa musela jej služba potýkať s 20 prípadmi maloletých so samovražednými myšlienkami.

Politikom hra slúži aj na využitie pre ich agendu alebo tomu, že o ňu môžu opierať svoje argumenty pri snahe zvýšiť kontrolu internetu. Niektorí volajú napríklad po zablokovaní niektorých stránok, čoho sa boja aktivisti bojujúci proti cenzúre, ktorá sa v postsovietskom priestore postupne šíri.

Aby sa tomu vyhli, administrátori sietí v čele s ruskou službou VKontakte aktívne vyhľadávajú problémové hashtagy a ich autorov postupne blokujú.

Je na vine Ukrajina?

Problém využívajú niektorí politici aj propagandisticky. Ruská Občianska komora prerokovávala minulý týždeň návrh zákona, ktorý má okrem iného zvýšiť tresty za navádzanie k samovražde. Zároveň ale hovorila aj o údajnom napojení "modrej veľryby" na ukrajinských nacionalistov. Na rokovaní padlo aj to, že ide o "profesionálne pripravenú kampaň, ktorá ovplyvňuje až dva milióny mladých," informoval ruský denník Kommersant.

V posledných dňoch najmenej v dvoch prípadoch policajti zadržali osoby podozrivé z navádzania tínedžerov k samovražde súvisiacej s temnou hrou na sociálnych sieťach, napísala Slobodná Európa.

K zatýkaniu spojených s týmto problémom dochádza v Rusku často. Naposledy v novembri minulého roka v Moskve zadržali mladíka Filipa Budeikina pre podozrenie z organizovania "skupiny smrti", ktorá dohnala k samovražde 15 ľudí. Obvinenia sa však nepreukázali. "Myslím, že sa unáhlili kvôli článku v médiách," uviedol Budeikinov právnik Rostislav Gubenko.

Ako vyzerá "hra"?
Reportér Rádia Slobodná Európa si vytvoril falošný profil 15-ročnej dievčiny na ruskej sociálnej sieti VKontakte a napísal "Chcem hrať hru." "Si si istá? Potom niet cesty späť," odpísal jej takzvaný kurátor hry, uvádza web rádia.

Dievča (D): "Áno. Čo znamená, že niet cesty späť?"

Kurátor (K): "Ak raz začneš, nemôžeš hru opustiť."

D: "Som pripravená."

Kurátor potom vysvetlil pravidlá: "Každú úlohu usilovne splníš a nikto o tom nesmie vedieť. Keď úlohu splníš, pošleš mi fotku. A na konci hry zomrieš. Si pripravená?"

D: "A ak chcem prestať hrať?"

K: "Máme všetky informácie. Prídu si po teba."

Prvou úlohou bolo vyryť si symbol "F58" do ramena. Po odoslaní upravenej fotky sa kurátor už neozval.

Reportér nadviazal kontakt aj s inými kurátormi. Jeden z nich uviedol, že hra obsahuje 50 úloh, ktoré treba splniť do 50 dní. "Pomôžem ti hru dohrať do konca. Posledným dňom hra končí. Ak zomrieš, vyhráš. Ak nezomrieš, pomôžeme ti. Si pripravený?"

Kurátor sľúbil, že prvú úlohu pošle o 4:20 ráno, no dovtedy bol jeho profil už zablokovaný.

01 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 02 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 03 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 02:10