Reuters
StoryEditor

Cestovanie do Británie sa môže skomplikovať. Mayová chce ukončiť voľný pohyb už v marci

27.02.2017, 12:55
Autor:
ČTKČTK

Britská premiérka Theresa Mayová má v polovici marca oznámiť, že začatím rokovaní o odchode Británie z Európskej únie (brexitu) ihneď skončí voľný pohyb osôb pre nových imigrantov z ostatných únijných krajín. Uviedol to dnes na svojom portál britského denníka The Telegraph.

Mayová už v minulosti uviedla, že si želá začatie brexitu aktiváciou článku 50 Lisabonskej zmluvy o fungovaní inštitúcií EÚ najneskôr na konci marca.

Mayová má povedať, že odo dňa formálneho začatia brexitu občania EÚ, ktorí prídu do Británie, už nebudú mať automaticky právo na trvalý pobyt v krajine. Stane sa tak v rámci znižovania prisťahovalectva a očakávaného zavádzania nového vízového režimu a obmedzeného prístupu cudzincov k dávkam.

Konzervatívna premiérka podľa The Telegraph tiež uvedie, že imigrantom, ktorí z krajín EÚ prišli na Britské ostrovy pred spustením rozluky, budú zaručené ich doterajšie práva tak dlho, ako rovnaké práva budú platiť pre britských občanov inde v únii.

Oznámením Mayová ukáže, že chce prevziať kontrolu nad britskými hranicami a objasniť situáciu 3,6 milióna občanov EÚ, ktorí žijú v Británii, povedal denníku vplyvný konzervatívny poslanec Iain Duncan Smith.

Po aktivácii článku o zrušení členstva v únii začne plynúť dvojročná lehota na vyrokovanie podmienok rozluky. Predpokladá sa, že rokovania nebudú ľahké, spory sa očakávajú predovšetkým v oblasti voľného pohybu a v prístupe na trh EÚ. Mayová už oznámila, že chce takzvaný tvrdý brexit, teda úplné oddelenie od EÚ, a chce uzavrieť nové bilaterálne zmluvy.

Podľa The Telegraph sa očakáva, že Mayová v marci vyzve ostatné krajiny EÚ, aby sa dosiahlo rýchlo dohodu o pohybe osôb. Chce, aby táto otázka zmizla čo najskôr z vyjednávania brexitu. Podľa denníka sa ale zrejme dostane do konfliktu s EÚ, ktorá chce, aby Mayová ukončila voľný pohyb osôb až v roku 2019 teda na konci vyjednávania. Britská vláda sa ale obáva, že takéto odloženie by v nasledujúcich dvoch rokoch vyvolalo nárast imigrácie do Británie z EÚ.

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 03 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 04 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat 05 - Modified: 2023-11-18 09:33:44 - Feat.: - Title: Čínski turisti sa vracajú do Londýna, ale míňajú dramaticky menej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 04:35