židovský cinorínTASR/AP
StoryEditor

Znesvätené hroby či bombové hrozby. S príchodom Trumpa sa v USA vzmáha antisemitizmus

27.02.2017, 20:15
Autor:
ČTKČTK
Židovské komunitné centrá a školy najmenej v 11 amerických štátoch dnes ohlásili, že sa im ktosi vyhrážal bombovým útokom.

K hrozbám došlo deň potom, čo neznámi útočníci znesvätili židovský cintorín vo Filadelfii. Ide o ďalší zo série antisemitských výpadov, ktoré niektoré židovské skupiny dávajú do súvislosti s posilnením xenofóbnych tendencií v spoločnosti po zvolení prezidenta Donalda Trumpa.

Nový šéf Bieleho domu dnes protižidovské výpady prostredníctvom svojho hovorcu odsúdil.

Počet útokov narastá

Vandali na cintoríne Mount Carmel vyvrátili asi stovku náhrobných kameňov a spôsobili rozsiahle škody. Podobných prípadov americká polícia v poslednej dobe vyšetrovala niekoľko.

Americká Liga proti hanobeniu (ADL) vypísala na dolapenie páchateľov odmenu 10 000 dolárov. Hovorca izraelského ministerstva zahraničia na twitteri označil informáciu o incidente za šokujúcu a vyjadril nádej, že páchatelia budú vypátraní a potrestaní.

K útoku na filadelfský cintorín došlo zhruba týždeň po podobnom incidente v St. Louis, kde páchatelia zničili 170 židovských náhrobkov.

Dnešné anonymné vyhrážky boli určené židovským komunitám väčšinou v štátoch na východnom pobreží USA od Floridy po New York. Niektoré z nich ich registrovali tento rok už po niekoľkýkrát. Centra a školy boli evakuované, k žiadnemu útoku však doteraz nedošlo.

Vinia aj Trumpa

"Členovia našej komunity očakávajú rýchlu a cielenú akciu federálnych úradov, ktoré musia identifikovať a zadržať páchateľov, ktorí sa snažia zasiať obavy a strach do našej komunity," uviedol podľa agentúry Reuters predseda asociácie židovských komunitných centier JCC David Posner.

Niektoré židovské organizácie vinia z nárastu počtu útokov Trumpa, ktorého volebnú kampaň vlani podporili okrem iného ultrapravicové skupiny a vyznávači nadvlády bielej rasy.

"Prezident je naďalej hlboko sklamaný a znepokojený správami o ďalších vandalských činoch ... Naďalej čo najdôraznejšie odsudzuje tieto a ďalšie formy antisemitských a nenávistných skutkov," povedal na adresu poslednej série útokov a hrozieb na dnešnom tlačovom brífingu Trumpov hovorca Sean Spicer.

Trump prvýkrát verejne antisemitizmus odsúdil minulý utorok. Útoky proti židovským komunitám označil za "strašné" a "bolestné" a vyhlásil, že sú "veľmi smutnou pripomienkou práce, ktorú musíme vykonať, aby sme odstránili nenávisť, predsudky a zlo".

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 03 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá 04 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 05 - Modified: 2024-04-18 13:15:53 - Feat.: - Title: Počet prvých žiadostí o podporu v USA zotrval na pôvodnej úrovni
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:13