donbas ukrajina vojnaReuters
StoryEditor

Najbohatší Ukrajinec trestá Doneck za znárodnenie, pätine mesta vypol telefón

02.03.2017, 09:23
Autor:
ČTKČTKahaaha
Ukrajinská spoločnosť Ukrtelecom odrezala pätinu pevných liniek v Donecku od telefónnej siete v reakcii na "znárodnenie" podnikov separatistami.

Kancelárie Ukrtelecomu na odtrhnutých územiach v stredu obsadili ozbrojenci. "Spoločnosť odrezala donecký sektor od národnej siete," oznámil neskôr riaditeľ firmy Michail Šuranov. "Asi 200-tisíc našich občanov prišlo o komunikačné prostriedky," dodal.

Ukrtelecom patrí do impéria najbohatšieho Ukrajinca Rinata Achmetova, ktorý vlastní aj oceliarne a elektrárne nachádzajúce sa na odtrhnutých územiach. Aj jeho biznis poškodzuje od začiatku februára dopravná blokáda zavedená ukrajinskými nacionalistami, kvôli ktorej nemôže uhlie z Donbasu prúdiť na západ Ukrajiny.

Ruský trh nepomôže

Separatisti v stredu oznámili, že prevzali kontrolu nad 40 podnikmi nachádzajúcimi sa na nimi kontrolovanom území. Ťažiskom sporu sú donbaské uhoľné bane, na produkcii ktorých je závislé množstvo ukrajinských tepelných elektrární.

Mnohým ukrajinským regiónom hrozí kolaps kvôli nedostatku elektrickej energie, problémy s dodávkou elektriny má podľa agentúry Interfax deväť ukrajinských oblastí.

Vláda prezidenta Petra Porošenka s živelnou dopravnou blokádou nesúhlasí a snaží sa ju ukončiť, zatiaľ však bezvýsledne. Dôsledky "znárodnenia" sú nejasné, podľa ukrajinských médií praktický vplyv mať nebude. S vývozom do Ruska údajne separatisti nemôžu počítať, pretože tamojší trh je nasýtený a niektoré ruské bane kvôli slabému dopytu utlmili ťažbu.

Porošenko a Putin si tento rok už štyrikrát volali

Nehľadiac na vyhrotené spory medzi Ukrajinou a Ruskom vodcovia oboch krajín, Petro Porošenko a Vladimir Putin, zostávajú v kontakte a od začiatku roka si štyrikrát telefonovali. Uviedol to v stredu na svojom webe ruský denník Kommersant, odvolávajúci sa na niekoľko nemenovaných zdrojov z Kyjeva a Moskvy.

"Predposledný telefonát sa odohral 11. februára, deň po návšteve slovinského prezidenta Boruta Pahora v Moskve. Posledný rozhovor sa uskutočnil 21. februára z ukrajinskej iniciatívy a trval asi 20 minút," napísal Kommersant.

"Tieto kontakty sa z pochopiteľných dôvodov nerozhlasujú. Keby sa o nich pravidelne informovalo, kritici ukrajinského prezidenta z radikálneho tábora by dostali ďalší dôvod k obviňovaniu (Porošenka) zo ,sprisahania s agresorom za chrbtom národa'," dodal ruský denník.

01 - Modified: 2024-03-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Telefonát, overovanie a čakanie aj pol hodinu. Štát po novom zahraničným Slovákom skomplikoval voľbu s pasom 02 - Modified: 2024-02-20 16:00:02 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Znamená pád Avdijivky, že Rusko otáča priebeh vojny? Kde chystá ofenzívu 03 - Modified: 2024-01-21 12:08:54 - Feat.: - Title: Počet obetí ostreľovania trhu v Donecku stúpol na 25, tvrdí Pušilin 04 - Modified: 2024-01-21 10:13:00 - Feat.: - Title: Pri ostreľovaní Donecku zahynulo najmenej 13 ľudí, uvádzajú proruské úrady 05 - Modified: 2024-01-18 17:53:24 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo malú dedinku na východe Ukrajiny. Obe strany dosahujú úspechy ťažko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:13