StoryEditor

Macedónsko stratilo svojho prezidenta

26.02.2004, 23:00

Macedónsko včera stratilo svojho prezidenta. Boris Trajkovski zahynul pri havárii lietadla v Bosne a Hercegovine, kde sa mal v Mostare zúčastniť na medzinárodnej konferencii. Lietadlo s macedónskym prezidentom na palube sa "stratilo z radarov" okolo 9. hodiny ráno miestneho času. Lietadlo v hustej hmle a prudkom daždi narazilo do hory Hrgut na juhozápade Bosny a Hercegoviny. Do pristátia v Mostare zostávalo iba niekoľko minút. Podľa miestnych médií stroj havaroval v oblasti, ktorá je ešte stále zamínovaná od vojny v rokoch 1992 -- 1995. Pri nešťastí zahynulo všetkých deväť ľudí na palube. Pre zlé počasie pritom odriekli svoju účasť na konferencii v Mostare, kam Trajkovski smeroval, albánsky prezident Fatos Nano, slovinský premiér Anton Rop a prezident Srbska a Čiernej Hory Svetozar Marovič.
Trajkovski zahynul v deň, keď malo Macedónsko oficiálne podať svoju prihlášku do Európskej únie. S týmto cieľom sa včera v Dubline stretol šéf macedónskej vlády Branko Crvenkovski s írskym premiérom Bertiem Ahernom, ktorého krajina teraz predsedá únii. Po tragickej udalosti macedónska strana oznámila, že svoju kandidatúru do únie predloží neskôr.
"Je to tragický deň pre Macedónsko, jeho ľud, ale aj pre veľa ľudí v Európe," reagoval na smutnú správu vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a obrannú politiku Javier Solana, ktorý Macedónčanov ubezpečil, že môžu aj naďalej rátať s podporou únie. Podľa predsedu Európskej komisie Romana Prodiho stratila Európa v Trajkovskom "priateľa a bojovníka za toleranciu". Poslanci Európskeho parlamentu mu vzdali poctu minútou ticha. "Zahynul veľmi dobrý priateľ, výborný partner pri rokovaniach o európskych a balkánskych otázkach," vyhlásil poľský prezident Aleksander Kwašniewski. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jaap de Hoop Scheffer ocenil prínos Trajkovského pre zachovanie celistvosti Macedónska, ktorým pred troma rokmi zmietal konflikt medzi väčšinovým slovanským obyvateľstvom a Albáncami, ktorí tvoria tretinu populácie.
Štridsaťsedemročný Trajkovski bol druhým prezidentom Macedónska od získania samostatnosti tejto bývalej juhoslovanskej republiky v roku 1991. Do najvyššieho úradu zasadol pravicový politik, ktorý istý čas pôsobil aj ako metodistický pastor, v decembri 1999. Začiatky v prezidentskej funkcii nemal ľahké. Väčšina slovanského obyvateľstva ho obviňovala, že do úradu sa dostal vďaka albánskemu komplotu s pomocou medzinárodného spoločenstva. Trajkovski zohral ústrednú úlohu v zbližovaní slovanského a albánskeho obyvateľstva a bol kľúčovým aktérom mierových rokovaní po tom, ako v roku 2001 došlo v krajine k ozbrojenému konfliktu Albáncov s macedónskymi silami. Trajkovski, ktorý plynule hovoril po anglicky, bol v zahraničí vnímaný ako záruka prozápadného smerovania krajiny. V zahraničnopolitickej oblasti sa snažil o čo najrýchlejšiu integráciu krajiny do NATO a EÚ.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:19