Reuters
StoryEditor

"Máme spoločné, že nás oboch odpočúvali." Pozrite sa, čo všetko povedal Trump po stretnutí s Merkelovou

17.03.2017, 18:54
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Očakávané stretnutie amerického prezidenta s nemeckou kancelárkou sa dotklo aj hodnotenia NATO, vzťahov s Ruskom či migrantskej otázky.

Americký prezident Donald Trump dnes na stretnutí v Bielom dome uistil nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú o tom, že jeho administratíva "silne podporuje" Severoatlantickú alianciu.

Zároveň však zopakoval, že spojenci v NATO si musia plniť dohodnuté finančné záväzky. Mnohé členské krajiny podľa neho "dlhujú (aliancii) veľké sumy peňazí", čo je voči USA "veľmi nespravodlivé".

Merkelovú teší, že Trump podporuje NATO

Podľa Trumpa musia tieto krajiny zvýšiť svoje vojenské výdavky tak, aby sa všetci spojenci podieľali na financovaní aliancie spravodlivou mierou.

Samotná Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s Trumpom vyjadrila potešenie z toho, že Trumpova administratíva je odhodlaná pokračovať v podpore NATO. Súčasne prisľúbila, že Nemecko zvýši svoje výdavky na obranu.

Vzťahy s Ruskom

Zlepšenie vzťahov s Ruskom je dôležité, najskôr ale musí byť urobený pokrok v mierovom procese na východnej Ukrajine. Po rokovaní s americkým prezidentom Trumpom to na spoločnej tlačovej konferencii vyhlásila nemecká kancelárka Angela Merkelová. Trump premiérku za jej úsilie v hľadaní riešení na Ukrajine ocenil.

"Ide o bezpečnejšiu a suverénnu Ukrajinu na jednej strane, ale aj o možnosť opäť zlepšiť vzťahy s Ruskom, ak sa tamojšie problémy vyriešia," povedala Merkelová. Dodala, že takzvaný Minský mierový proces je pre to dobrým základom, hoci doteraz sa nedosiahol významný pokrok.

Trump kritizoval obchodné dohody

Podľa amerického prezidenta nie je možné, aby mali Spojené štáty nevýhodné obchodné dohody. Konkrétne sa zmienil o Severoamerickej dohode o voľnom obchode (NAFTA), ktorá je podľa neho pre USA hrozná.

Merkelová po stretnutí uviedla, že obaja štátnici zastávali záujmy svojich krajín. V rokovaniach budú v ďalších týždňoch a mesiacoch pokračovať experti oboch krajín.

Do akýchkoľvek dohôd by podľa kancelárky ale musela byť zapojená aj Európska únia. Čisto bilaterálnu obchodnú dohodu s USA Merkelová nechce, na rozdiel od Trumpa, ktorý taký model uprednostňuje.

"Prisťahovalectvo nie je právo"

Trump na tlačovej konferencii zdôraznil potrebu ochrany USA pred "radikálnym islamským terorizmom", ktorému podľa neho čelí aj Nemecko. V tejto súvislosti zdôraznil, že "prisťahovalectvo je privilégium, nie právo" a na prvom mieste "musí vždy byť bezpečnosť našich občanov".

Merkelová na margo schôdzky s Trumpom uviedla, že je "oveľa lepšie hovoriť spolu ako jeden o druhom".

Oboch nás odpočúvali, povedal Trump

Trump má podľa svojich slov s Merkelovou zrejme spoločné to, že ich odpočúvala administratíva bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu. Rovnako ako v minulých dňoch ale Trump svoje tvrdenia nedoložil.

"Pokiaľ ide o odpočúvanie bývalú administratívou, máme aspoň niečo spoločné, možno," poznamenal Trump na spoločnej tlačovej konferencii s Merkelovou na pobavenie novinárov.

Narážal tak na špionážnu aféru, ktorá v Nemecku vypukla v lete 2013, potom čo niekdajší spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden zverejnil dokumenty, ktoré ukazovali na rozsiahle sledovacie a odpočúvacie praktiky americkej tajnej služby NSA. Zo zverejnených zložiek vyplynulo, že Američania sledovali aj telefonickú komunikáciu vrcholných európskych politikov, vrátane Merkelovej.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:46